Tražilica:Utorak, 28. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Zarazne bolesti - Svim zaraznim bolestima, bile one teške ili lake, zajedničko je svojstvo da za njihov nastanak moraju biti ispunjeni brojni uvjeti. Ti uvjeti se zajednički nazivaju Vogralikov lanac: neophodan je uzročnik bolesti u dovoljnoj količini; mora postojati izvor bolesti; biti osiguran put prijenosa; uzročnik bolesti mora ući u organizam; osoba mora biti osjetljiva. Prema tome ako se bilo koji od ovih uvjeta ne zadovolji tj. prekine Vogralikov lanac, može se spriječiti zarazna bolest. Ovdje možete naći informacije o zaraznim bolestima, te kako se protiv njih boriti.

 HIV/AIDS
Kako se HIV prenosi ?
Kako se HIV NE prenosi?
Najčešće zablude i laži vezane uz HIV i AIDS
Epidemiologija zaraze HIV-om u Hrvatskoj
Kako spriječiti HIV infekciju?
Učestala pitanja u vezi HIV/AIDS-a
Savjeti za razgovor s djecom o HIV/AIDS-u - mlađa djeca
Savjeti za razgovor s djecom o HIV/AIDS-u - starija djeca
Što mladi moraju znati/prihvatiti/usvojiti ?
Edukativne HIV/AIDS internetske igre
Provjerite znanje o HIV/AIDS-u

HIV/AIDS

Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS) je uznapredovali stadij infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV-om), koji napada obrambeni sustav organizma s posljedičnim razvojem specifičnih zaraznih i malignih bolesti. Prema procjeni SZO-a u svijetu je oko 33 milijuna ljudi zaraženih HIV-om. U Hrvatskoj je u razdoblju 1986.- 2008.g. registrirano 732 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 289 razvilo AIDS i 156 umrlo.

S obzirom na to da je HIV infekcija, odnosno AIDS, zarazna bolest, na nju možemo utjecati svojim ponašanjem.


Osnovne informacije o HIV/AIDS-u

__________________________________________________________

ŠTO JE HIV?
__________________________________________________________ HIV je virus koji uzrokuje AIDS. HIV je virus humane imunodeficijencije, a naziv je dobio od kratice engleskog naziva "Human Immunodeficiency Virus".


H – Human znači ljudski: jer uzrokuje bolest nakon ulaska u ljudski organizam.

I – Immuno-deficiency znači imunodeficijencija: jer virus uzrokuje deficijenciju imunog sustava, tj. slabost i nesposobnost obrambenog sustava organizma koji se bori protiv različitih bolesti.

V – Virus: uzročnik bolesti je virus, mikroorganizam kojemu je glavna karakteristika da se ne može samostalano razmnožavati, tj. za razmnožavanje iskorištava materijal i energiju stanice koju napada.


HIV pripada porodici Retrovirusa, koji nakon ulaska u ljudski organizam napada specifičnu vrstu bijelih krvnih stanica, T-limfocite, u njima se množi, uništava ih i postupno dovodi do slabljenja imuniteta. Prema specifičnim molekulama koje se nalaze na površini tih stanica, one se još nazivaju i CD4 stanice.
__________________________________________________________

KAKO VIRUS HIV-a OŠTEĆUJE ORGANIZAM?
__________________________________________________________
Kada putem oštećene kože, kroz sluznice, ili izravnim unošenjem (npr. ubod zaraženom) HIV uđe u tijelo, on ulazi u specifičnu stanicu imunološkog sustava, T-limfocit, te tu inficiranu stanicu pretvori u minijaturnu tvornicu koja stvara veliki broj kopija virusa. Kada unutar T-limfocita nastane veliki broj novih virusa. Kada unutar T-limfocita nastane veliki broj novih virusa, on prsne, oslobađa mnoštvo virusa u krvotok, te propada. Virusi ulaze u nove T-limfocite i proces se ponavlja. Time HIV postupno uništava sve veći broj T-limfocita, što dovodi do slabljenja imuniteta i rezultira pojavom oportunističkih infekcija i određenih malignih bolesti. Iako HIV primarno napada specifične stanice imunološkog sustava, T-limfocite, on može izravno oštetiti i neke druge stanice u tijelu (živčane stanice, stanice sluznice probavnog sustava, itd.).
Dva do četiri tjedna nakon ulaska HIV-a u organizam, nastaje akutna HIV infekcija koja se može očitovati nespecifičnim simptomima sličnim gripi ili mononukleozi i koji spontano prolaze. Akutna HIV infekcija tada prelazi u fazu asimptomatske HIV infekcije (HIV infekcija bez simptoma bolesti). Može proći deset i više godina, a da HIV inficirane osobe nemaju simptome bolesti, da izgledaju i osjećaju se zdravo. Međutim, za to vrijeme, imunološki sustav slabi i bolest na koncu progredira u AIDS (uznapredovali stadiji HIV infekcije). Progresija u AIDS nije kod svih HIV inficiranih osoba jednaka; u nekih je put od akutne HIV infekcije do AIDS-a kraći, a u nekih dulji.

Važno je zapamtiti da se virus HIV-a može prenijeti sa zaražene osobe na nezaraženu u bilo kojoj fazi infekcije.
_________________________________________________________

ŠTO JE AIDS?
__________________________________________________________
AIDS je kratica od engleskog naziva "Acquired Immunodeficiency Syndrome", koji u prijevodu znači sindrom stečene imunodeficijencije.

AAcquired znači stečeno: jer je to stanje koje netko stječe nakon infekcije (zaražavanja) HIV-om; nije stanje koje je nasljedno, odnosno koje se genetski prenosi.

IImmune odnosi se na imuni sustav: jer utječe na imunološki sustav, tj. na specijalizirane stanice koje se nalaze u krvi i koje se bore protiv različitih stranih tijela i mikroorganizama (bakterija, gljivica, virusa).

DDeficiency znači deficijencija: jer nastaje slabost imunološkog sustava i obrambene snage više nemaju sposobnost učinkovite borbe protiv različitih stranih tijela i mikroorganizama.

SSyndrome znači sindrom: jer označuje skup stanja i znakova bolesti koji su karakteristični za određenu bolest; netko tko ima AIDS može bolovati od širokog spektra različitih bolesti i oportunističkih infekcija.


Francuska kratica za ovu bolest je SIDA, syndrome d ’imunodéficiencience acquise, a u prijevodu znači isto. AIDS je krajnji i najteži stadiji HIV infekcije uzrokovan teškim oštećenjem imunog sustava. AIDS je zapravo naziv za skupinu bolesti koje se pojavljuju kao posljedica slabljenja imuniteta čovjeka koji je inficiran HIV-om. Brojni mikroorganizmi s kojima se čovjek svakodnevno suočava i uspješno ih svladava, u bolesnika s AIDS-om dovode do nastanka širokog spektra upalnih bolesti te bolesnik na koncu umre od infekcije uzrokovane mikroorganizmom (bakterije, virusi, gljivice, rikecije, itd.) koja za zdrave ljude ne predstavlja znatnu opasnost. HIV također izravno oštećuje stanice živčanog sustava čime uzrokuje teške neurološke bolesti (HIV encefalopatija). Osoba koja je inficirana HIV-om, ne mora imati i AIDS. Dijagnoza AIDS-a se postavlja na temelju broja T-limfocita (CD4 stanica) te prisutnosti oportunističkih infekcija i malignih bolesti koje su pojavljuju tijekom HIV infekcije. Infekcija HIV-om, kao i kasna manifestacija infekcije, tj. AIDS, zarazna je bolest, a kao zarazna bolest, može se i spriječiti.

__________________________________________________________
Liječenje HIV/AIDS-a
__________________________________________________________
Hrvatska pripada zemljama u kojima je dostupna i za zaražene besplatna visokopotentna antiretrovirusna terapija (engl. kratica HAART) koja osigurava učinkovito zalječenje u najvećeg broja zaraženih. Uz pridržavanje liječničkih preporuka prognoza HIV-om zaraženih osoba se znatno popravila: danas se za njih očekuje normalan životni vijek. To je jedan od razloga za testiranje i otkrivanje infekcije u što ranijoj fazi.

O centrima za HIV testiranje i savjetovanje i gdje se u Hrvatskoj možete besplatno i anonimno testirati na HIV možete pročitati klikom na slijedeći link: http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12520 15. listopada 2009. Uredili:
mr. sc. Bernard Kaić, dr. med.
Tatjana Nemeth Blažić, dr. med.


Objavio: Tehnički administrator
 HIV/AIDS
Kako se HIV prenosi ?
Kako se HIV NE prenosi?
Najčešće zablude i laži vezane uz HIV i AIDS
Epidemiologija zaraze HIV-om u Hrvatskoj
Kako spriječiti HIV infekciju?
Učestala pitanja u vezi HIV/AIDS-a
Savjeti za razgovor s djecom o HIV/AIDS-u - mlađa djeca
Savjeti za razgovor s djecom o HIV/AIDS-u - starija djeca
Što mladi moraju znati/prihvatiti/usvojiti ?
Edukativne HIV/AIDS internetske igre
Provjerite znanje o HIV/AIDS-u


Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

ZARAZNE BOLESTI


 VIJESTI


  Nova Facebook stranica CroAids


 EDUKATIVNI čLANCI


  Izaberi zdravlje - zaštita spolnog zdravlja

  Centri za savjetovanje i testiranje na HIV

  Preporuke za branje gljiva

  Zaštita od komaraca

  Ubodi i ugrizi životinja

  Informacije za roditelje koji su odabrali ne cijepiti dijete

  Šumski krpelji i bolesti koje prenose – kako se zaštititi?

  Cjepiva i cijepljenja - izjave stručnjaka

  Spolne bolesti – više znanja, opasnost od zaraze manja

  Odgovori na pitanja o gripi (povijest, simptomi, cijepljenje

  Upute za čuvanje zdravlja na putovanju

  Virusni hepatitisi

  HIV/AIDS

  24. ožujak - Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

  Cijepljenje

  Povišena tjelesna temperatura - vrućica

  Zaraza Norwalk virusom

  Ptičja gripa i ljudi

  Ušljivost – higijenski ili javnozdravstveni problem?

  Ptičja gripa – HPAI

  Higijena ruku – važna mjera prevencije infekcije

  Bjesnoća- učestala pitanja i odgovori

  Herpesvirus infekcije

  Humani papiloma virus – HPV

  E. coli infekcije

  Tuberkuloza

  Herpes zoster

  Ptičja gripa

Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.