Tražilica:



Nedjelja, 23. studenog 2014.  








Djeca




Mladi




Studenti




Odrasli




Osobe starije dobi




Osobe s invaliditetom




Zdravstveni djelatnici








50 savjeta za zdravlje - Ovdje možete saznati kako sačuvati i unaprijediti svoje zdravlje

12 Važnost biljnih vlakana za zdravlje

Dosadašnja istraživanja ukazuju na neophodnost biljnih vlakana u održavanju normalne funkcije probavnoga trakta.

Biljna vlakna složene su mješavine tvari koje se sastoje od raznih polisaharida - celuloze, biljnih smola, pektina, agara, gume, hemiceluloze. Imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje, u prevenciji i liječenju kroničnih bolesti.
Prema rastvorljivosti u vodi dijele se na topiva i netopiva biljna vlakna. Većina hrane biljnoga podrijetla sadrži obje vrste vlakana u različitim količinama i omjerima. Npr. zobene pahuljice bogate su biljnim smolama i dobar su izvor viskoznih vlakana, dok pšenične mekinje sadrže više nerastvorljivih komponenata. Zeleno povrće i žitarice dobri su izvori celuloze, a poslije žitarica i drugi prehrambeni proizvodi od cijelog zrna imaju najveći sadržaj hemiceluloze. Mahunarke i proizvodi od zobi najbolji su izvor biljnih smola, a jabuke i limunasto voće sadrže velike količine pektina.
Celuloza nema neku veću vrijednost u prehrani ali, tvoreći glavnu masu neprobavljive hrane, stimulira rad crijeva i pospješuje njihovo pražnjenje. Dosadašnja istraživanja ukazuju na neophodnost biljnih vlakana u održavanju normalne funkcije probavnoga trakta. Hrana s visokim sadržajem vlakana zahtijeva žvakanje, a žvakanje stimulira
lučenje pljuvačke i sekreciju želučanih sokova. Rastvorljiva vlakna povećavaju viskoznost i ljepljivost sadržaja u želucu. Viskozna vlakna usporavaju pražnjenje želuca i daju osjećaj sitosti. Povećavaju volumen stolice i djeluju na brzinu, odnosno vrijeme prolaza hrane kroz debelo crijevo. Volumen stolice povećava se neprobavljivim i nefermentiranim materijalom, vezanjem vode i bakterijskih stanica. Kapacitet upijanja vode nekih vrsta biljnih vlakana mijenja se u zavisnosti od fizičkih karakteristika hrane. Smatra se da su vlakna iz žitarica najvažnija za normalnu funkciju crijeva; ona povećavaju količinu stolice i sprečavaju zatvor.
Prehrana bogata biljnim vlaknima utječe na smanjenu potrebu inzulina i poboljšanje regulacije glukoze kod dijabetičara, a utječe i na sniženje lipida i holesterola u krvi. Stoga je prehrana koja sadrži namirnice bogate biljnim vlaknima, s malim sadržajem masnoća, a uključenjem jednostruko zasićenih masnih kiselina (maslinovo ulje),
djelotvorna u liječenju srčanih oboljenja i dijabetesa. Vlakna djeluju na skraćenje vremena prolaza u crijevima i na taj način smanjuju vrijeme izloženosti debeloga crijeva potencijalnim kancerogenima.
U svakodnevnoj prehrani poželjno je uzimati 20-40 g vlakana dnevno, u namirnicama: žitaricama, mahunarkama (soja, leća), zelenom i korjenastom povrću, voću, a ne kao poseban dodatak hrani.
Topiva biljna vlakna imaju važan fiziološki učinak u smanjenju rizičnih čimbenika povezanih s prehranom. Prehrana siromašna biljnim vlaknima povezana je s bolestima srca, rakom debeloga crijeva i rektuma, proširenim venama i gojaznošću.



 22. ožujka 2004. Uredili:
mr. sc. Marijan Erceg, dr. med.


Autori:
Suzana Janković, dr. med.
"Pedeset savjeta za zdavlje"


Objavila: Tatjana Nemeth Blažić, dr. med.





Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

50 SAVJETA ZA ZDRAVLJE


 EDUKATIVNI čLANCI


  Pedeset savjeta za zdravlje

  1 Trudnoća

  2 Prehrana novorođenčeta

  3 Prehrana dojenčeta

  4 Povijanje dojenčeta

  5 Zdravo kretanje dojenčeta

  6 Njega usne šupljine dojenčeta

  7 Mliječni zubi

  8 Redovita higijena usne šupljine i zubi

  9 Prehrana malog i predškolskog djeteta

  10 Prehrana školskog djeteta

  11 Mediteranska prehrana

  12 Važnost biljnih vlakana za zdravlje

  13 Voda

  14 Priprema i čuvanje hrane

  15 Crijevne zarazne bolesti

  16 Zaštita kralježnice školske djece

  17 Čuvanje kralježnice

  18 Spavanje

  19 Proljetni umor

  20 Godišnji odmor i putovanja

  21 S djecom na put

  22 Putovanje zrakoplovom

  23 Aktivan godišnji odmor

  24 Sunčanje

  25 Oči i sunce

  26 Adolescenti i ljetni praznici

  27 Tjelesna aktivnost

  28 Osteoporoza

  29 Sprečavanje neželjene trudnoće - kontracepcija

  30 Spolno prenosive bolesti

  31 Samopregled vanjskih spolnih organa

  32 Upute o mjerama protiv raka

  33 Papa - test

  34 Prevencija raka dojke

  35 Utjecaj pušenja na zdravlje

  36 Prevencija stresa

  37 Prevencija bolesti srca i krvnih žila

  38 Kvaliteta života starijih ljudi

  39 Prevencija padova kod starijih osoba

  40 Lijekovi u starijoj dobi

  41 Mjerenje tjelesne temperature

  42 Snižavanje povišene tjelesne temperature

  43 Mjerenje krvnoga tlaka

  44 Higijena očiju

  45 Pravilno čišćenje ušiju

  46 Pravilno ukapavanje kapi za nos

  47 Zaustavljanje krvarenja iz nosa

  48 Zimske bolesti dišnih organa

  49 Uporaba antimikrobnih lijekova (antibiotika)

  50 Kućna ljekarna i telefoni za hitnoću




Linkovi:
50 savjeta za zdravlje







Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.