Tražilica:



Četvrtak, 24. travnja 2014.  








Djeca




Mladi




Studenti




Odrasli




Osobe starije dobi




Osobe s invaliditetom




Zdravstveni djelatnici








Okoliš i zdravlje - Čovjek je svakodnevno pod utjecajem različitih čimbenika okoliša prilikom pijenja vode, konzumacije namirnica, udisanja zraka, dodira s tlom, otpadom, a ne treba podcijeniti ni svakodnevnu izloženost buci. Praćenjem, procjenom i promjenom štetnih čimbenika okoliša zaštićujemo svoje zdravlje. Na ovim stranicama saznat ćete kako kvalitetnije živjeti u vašem okolišu podržavanjem aktivnosti kojima se poboljšava njegova kvaliteta i tako ostvaruje zdraviji stil življenja.

 Genetski preinačene namirnice
Primjena biotehnologije u proizvodnji namirnica
Jesu li GMO namirnice neškodljive?
Koje su opasnosti uporabe genetskog inžinjeringa?

Genetski preinačene namirnice

Komercijalna proizvodnja GMO i s tim povezano oslobađanje GM organizama u okoliš, izazvala je i čitav niz zabrinutosti i kontraverzi, vezano uz moguće utjecaje na zdravlje ljudi i okoliš. Stoga je posebna pažnja posvećena izgradnji pravnih okvira kojima će se omogućiti korištenje dobrobiti moderne biotehnologije uz maksimalan oprez i najveću moguću zaštitu okoliša i zdravlja ljudi.

Dostignuća moderne molekularne biologije i genetike omogućile su manipulacije s DNA na molekularnoj razini, a tako i horizontalni prijenos gena i pripadajućih svojstava između jedinki različitih, nesrodnih vrsta i time stvaranje novih rekombinantnih svojstava živih organizama. Ova nova tehnologija otvorila je nove nade u izlječenje dosad neizlječivih nasljednih bolesti, u mogućnost proizvodnje jeftinih lijekova dobivenih biotehnologijom, i u konačan nestanak gladi u svijetu. Svi smo već na određeni način dotaknuti dobrobitima ove tehnologije, pretežno preko rekombinantnog inzulina i cjepiva protiv hepatitisa B, međutim najveću svoju praktičnu primjenu ova tehnologija je našla u poljoprivredi, u stvaranju genski preinačenih biljnih vrsta s poboljšanim svojstvima, u smislu prehrambene vrijednosti, boljeg uroda, otpornosti na bolesti i štetnike, atraktivnosti i održivosti.
Povećana potrošnja hrane izazvana velikim porastom broja stanovnika na Zemlji prisiljava čovječanstvo na veću proizvodnju namirnica. U Svijetu se ulažu ogromni napori na unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje i primjeni najsuvremenijih metoda u uzgoju poljoprivrednih kultura i modernih tehnoloških rješenja u proizvodnji namirnica. Posebno značajnu ulogu u tome ima biotehnologija koju definiramo kao korištenje bioloških procesa, živih organizama i njihovih produkata u proizvodnji namirnica. Kroz stoljeća su naši preci po principu pokušaja i greške učili kako uzgojiti izdašnije usjeve, kako za uzgoj odabrati bolje i jače životinje, te kako iskoristiti mikroorganizme, kvasce i plijesni za pripremu sebi bolje prilagođene hrane - kruha, jogurta, vina itd. Nadalje, korištenjem metoda selekcije i križanja (vertikalni prijenos gena s roditeljske na generaciju potomaka) dobili smo bolje i otpornije vrste za proizvodnju hrane, npr. krave koje daju više mlijeka, ili rižu većeg zrna.



 4. svibnja 2004. Autori:
mr. sc. Krunoslav Capak, dr. med.


Objavila: Andreja Barišin, dr. med.




 Genetski preinačene namirnice
Primjena biotehnologije u proizvodnji namirnica
Jesu li GMO namirnice neškodljive?
Koje su opasnosti uporabe genetskog inžinjeringa?


Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan zdravlja - mala bića, velika prijetnja

» Međunarodni dan zaštite od buke

» Svjetski tjedan cijepljenja

» Svjetski dan autizma

» Tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

Povratak na: NASLOVNICA

OKOLIš I ZDRAVLJE

 ≡ NAMIRNICE
 ≡ ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU


 VIJESTI


  Svjetski dan mora

  Svjetski dan čovjekova okoliša

  GMO pojmovnik

  Svjetski populacijski dan


 EDUKATIVNI čLANCI


  Savjeti za zaštitu od velikih vrućina

  Plastična ambalaža

  Dan čistih ruku

  Ugriz zmije

  Dan zaštite od buke - utjecaj buke na zdravlje ljudi

  Kinetoze – bolesti kretanja

  Ne zaboravite na opasnost sunca!

  Histaminsko trovanje

  Crna udovica

  Alergije - rastući zdravstveni problem

  Alergija

  Mikrovalna pećnica

  Prehrambeni aditivi - sigurni ili opasni sastojci hrane?

  10 Eko - savjeta

  Kronični bolesnici – oprezno na put!

  Sunce i sunčanje

  Koji su to zdravstveni poremećaji uzrokovani toplinom?

  Sredstva za čišćenje sanitarija– opasnost za djecu !

  Genetski preinačene namirnice


 NAJAVE DOGAđAJA


  Zeleni tjedan 2006 – Biološka različitost je život

  Svjetski dana okoliša 2004.




Linkovi:
Sigurnost na vodi







Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.