Tražilica:



Subota, 25. listopada 2014.  








Djeca




Mladi




Studenti




Odrasli




Osobe starije dobi




Osobe s invaliditetom




Zdravstveni djelatnici








Hrana -

10 zlatnih pravila higijenske pripreme hrane

Upoznajte 10 zlatnih pravila za higijensku pripremu hrane, primjenjujte ih i tako spriječite trovanje hranom. Pravila su sliljedeća:

1. Potrebna je temeljita termička obrada hrane
2. Ne pripremajte hranu «previše unaprijed» prije serviranja
3. Koristite sirovine samo od pouzdanih dobavljača s jamstvom zdravstvene ispravnosti
4. Pohranjujte namirnice prema uputama na deklaraciji
5. Pohranjujte namirnice u hladnjaku ispod 5 stupnjeva C, odnosno kod toplih obroka održavajte temperature hrane iznad 63 stupnjeva.
6. Odmrznutu hranu odmah skuhajte i ne smrzavajte ponovno
7. Spriječite dodir sirovih namirnica i gotove, pripremljene hrane
8. Često perite ruke
9. Održavajte čistoću svih površina i pribora za vrijeme pripreme hrane.
10. Pazite na zdravstvene probleme vezane uz dišne puteve, probavni sustav ili na ozljede kože.



 26. ožujka 2004. Uredili:
Zrinka Laido, dr. med.


Autori:
Zrinka Petrović, dr. med
Mr.sc Krunoslav Capak, dr.med


Objavila: Zrinka Laido, dr. med.





Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: HRANA I ZDRAVLJE

HRANA


 VIJESTI


  Nova zaštita sušenja pekarskih proizvoda

  Odabir sirovina – sigurna hrana

  Jod i zdravlje

  Izjava HZJZ povodom napisa o prehrambenim aditivima


 EDUKATIVNI čLANCI


  Zamrzavanje hrane , prednosti i pogreške

  Oznake na deklaracijama, trajnost hrane

  Sladila -par pitanja i odgovora

  Stevia rebaudiana Bertoni je ipak tu

  Smeđi šećer ili meki smeđi šećer, ima li razlike?

  Kontrola prirodnosti ginko-ekstrakta (u dodacima prehrani)

  Plijesni - mikotoksini

  Mlijeko za niži kolesterol

  Kruh koji potiče metabolizam – funkcionalni kruh

  Šafran od cvijeta do začina

  Što su kemijske tvari za rahljene?

  Ostaci genetski modificiranih sirovina u sojinim proizvodima

  Antioksidansi - protiv kisika i slobodnih radikala

  Način prehrane u ljetnim mjesecima

  Sladila

  Ginko biloba - Milenijsko drvo

  Zeleni čaj

  Rogač (Ceratonia siliqua L.)

  Češnjak - korisna namirnica

  Lan kao namirnica

  10 zlatnih pravila higijenske pripreme hrane

  Kako spriječiti trovanje hranom?



 ARHIVA


  Voćni sokovi i nektari na tržištu








Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.