Tražilica:Subota, 25. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Okoliš i zdravlje - Čovjek je svakodnevno pod utjecajem različitih čimbenika okoliša prilikom pijenja vode, konzumacije namirnica, udisanja zraka, dodira s tlom, otpadom, a ne treba podcijeniti ni svakodnevnu izloženost buci. Praćenjem, procjenom i promjenom štetnih čimbenika okoliša zaštićujemo svoje zdravlje. Na ovim stranicama saznat ćete kako kvalitetnije živjeti u vašem okolišu podržavanjem aktivnosti kojima se poboljšava njegova kvaliteta i tako ostvaruje zdraviji stil življenja.

Sredstva za čišćenje sanitarija– opasnost za djecu !

Sredstva za čišćenje sanitarija i kanalizacijskih odvoda pripadaju u grupu kućnih kemikalija koja su lako dostupna djeci i odraslima u njihovim domovima, vrtovima ili garažama. Prepoznaju li roditelji moguću opasnost ovakvih sredstava u kućanstvu?

Što označavaju sljedeći znakovi?


Nadražujuće sredstvo
Otrov

Sredstvo za pranje ruku
Nagrizajuće sredstvoOva sredstva predstavljaju značajan problem kod akcidentalnih situacija kod djece zbog izrazitog učinka na zdravlje, složenih postupaka liječenja te nedostatnih podataka iz anamneze (vrsta sredstva, sastav, uneseni volumen). Zakonski je propisano ispravno deklarirati sredstva za čišćenje zbog različitog kemijskog sastava i raširene primjene tih proizvoda. Na deklaraciji je važno navesti između ostalog način uporabe, sastav i upozorenja o opasnostima koja mogu nastati uslijed nepravilnog rukovanja. Ukoliko se radi o proizvodu koji u svom sastavu sadrži otrov prema Zakonu o otrovima, Listi otrova koji se mogu stavljati u promet i Pravilniku o označavanju i obilježavanju otrova koji se stavljaju u promet, potrebno je među podacima navesti i odgovarajuće oznake obavijesti i upozorenja. Na taj način izbjegavamo neželjene posljedice neoprezng rukovanja i neodgovarajućeg načina primjene.

Provedeno je ispitivanje među 410 roditelja u čekaonicama pedijatrijskih ambulanti u Rijeci, Zagrebu i Sisku. Anketa je sadržavala opće podatke vezane uz mjesto stanovanja (grad, prigradsko naselje, selo); navike držanja sredstava u pojedinim prostorijama kućanstva (pod, polica u kupaonici, smočnici, kuhinji, ostalo); dostupnost djeci; mogući dodir djece s kemikalijama; poduzete mjere u slučaju trovanja; značenje oznaka za nadražujuće i nagrizajuće djelovanje i školsko obrazovanje. Udio gradske populacije je bio 70,24%, prigradske 23,18% i seoske 6,57%. Uvjeti stanovanja (stan, kuća) su bili podjednako zastupljeni.
Od ukupnog broja ispitanika 48,44% živi u stanu, a 51,56% u kući. Polovica ispitanika su roditelji sa SSS obrazovanjem, slijedi VŠS, VSS, te roditelji s osnovnom školom.

Prostor za odlaganje korozivno-kaustičnih sredstava:
najveći broj ispitanika odlaže korozivno-kaustična sredstva na policama i to najčešće u kupaonici; zatim na podu u kupaonici, smočnici, kuhinji i ostalo (hodnik, garaža, balkon).

Dostupnost djeci:
sredstva za čišćenje sanitarija uglavnom su djeci nedostupna iako ih 19,4% roditelja odlaže na mjestima dostupna djeci, međutim zabilježili smo ipak dva slučaja trovanja i jedan dodir s kemikalijom. U jednom slučaju trovanja roditelj je izazvao povraćanje djeteta, dao mlijeko i odveo liječniku, dok je u drugom roditelj odmah odvezao dijete k liječniku. Nakon dodira djeteta s kemikalijom roditelj je podigao sredstvo na policu i tako uklonio moguću opasnost.

Značenje oznake Xi nadražujuće sredstvo:
točno je odgovorilo 1,04% ispitanika. 69,20% ispitanika dao je približno točan odgovor (opasnost, otrov, zabrana, zapaljivo, kiselina, i smrtno). Jedan je odgovor bio povezan s radioaktivnošću i prahom. Međutim, još uvijek 29,07% roditelja ne zna značenje Xi oznake.

Značenje oznake C nagrizajuće sredstvo:
točno je odgovorilo 14,53% ispitanika, 46,71% približno točno (nadražujuće, opasnost, kemikalije, oštećuje kožu, opekotine, obvezno pranje ruku). 34,60% ispitanika nije znalo odgovor. Zabrinjavajući su suprotni i nesuvisli odgovori kod 3,11% ispitanika (neopasne kemikalije, nije štetno za ruke, dozvoljeno za pranje ruku, opasnost od tuđe krvi, ne prosipaj krv ).

Provedena anketa je pokazala da približno 80% roditelja drži sredstva za čišćenje sanitarija i kanalizacijskih odvoda na mjestima nedostupna djeci.
Međutim, 30% roditelja, bez obzira na stručnu spremu, ne prepoznaje oznake nadražujuće i nagrizajuće kao moguće opasnosti u kućanstvu. Zbog toga je važno provoditi:

PREVENTIVNE MJERE

1. stalni nadzor djeteta
2. preporučujemo kupovati sredstva u ambalaži sa sigurnosnim zatvaračem (koji je propisan Zakonom o otrovima - kao jedna od djelotvornih mjera prevencije trovanja djece u mnogim državama)
3. držanje kemikalija izvan dohvata djece na povišenim mjestima u zatvorenim ormarićima (pod ključem) 21. svibnja 2004. Uredili:
Andreja Barišin, dr. med.


Autori:
dipl.ing.Ivona Vidić Štrac
Andreja Barišin, dr. med.


Objavila: Andreja Barišin, dr. med.

Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

OKOLIš I ZDRAVLJE

 ≡ NAMIRNICE
 ≡ ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU


 VIJESTI


  Svjetski dan mora

  Svjetski dan čovjekova okoliša

  GMO pojmovnik

  Svjetski populacijski dan


 EDUKATIVNI čLANCI


  Savjeti za zaštitu od velikih vrućina

  Plastična ambalaža

  Dan čistih ruku

  Ugriz zmije

  Dan zaštite od buke - utjecaj buke na zdravlje ljudi

  Kinetoze – bolesti kretanja

  Ne zaboravite na opasnost sunca!

  Histaminsko trovanje

  Crna udovica

  Alergije - rastući zdravstveni problem

  Alergija

  Mikrovalna pećnica

  Prehrambeni aditivi - sigurni ili opasni sastojci hrane?

  10 Eko - savjeta

  Kronični bolesnici – oprezno na put!

  Sunce i sunčanje

  Koji su to zdravstveni poremećaji uzrokovani toplinom?

  Sredstva za čišćenje sanitarija– opasnost za djecu !

  Genetski preinačene namirnice


 NAJAVE DOGAđAJA


  Zeleni tjedan 2006 – Biološka različitost je život

  Svjetski dana okoliša 2004.
Linkovi:
Sigurnost na vodiNapomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.