Tražilica:Subota, 18. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Nezarazne bolesti - Kronične nezarazne bolesti obilježava dugotrajni tijek, često su doživotne, mogu smanjiti kvalitetu života, dovesti do invalidnosti i prijevremene smrtnosti te značajno opterećuju zdravstvene fondove. Demografski trendovi s rastućim brojem starijih osoba i suvremeni način života obilježen mehanizacijom, automatizacijom radnih procesa i kompjuterizacijom, sa sve manje fizičkih opterećenja na radnom mjestu, sedentarni način života, izloženost stresu i po zdravlje štetne životne navike pridonijeli su posljednjih desetljeća značajnom porastu kroničnih nezaraznih bolesti. Na ovim stranicama možete naći informacije o kroničnim bolestima, te savjete za sprječavanje i rano otkrivanje najčešćih kroničnih bolesti.

 Čuvajte leđa, imate samo jedna
Pravilan razvoj kralješnice
Učestala pitanja i odgovori o križobolji

Pravilan razvoj kralješnice

Za zdravlje kralješnice presudno je vrijeme ubrzanog rasta između 6 i 12. godine. U toj se dobi mogu pojaviti kifoza i skoliozna iskrivljenja kralješnice. Treba ih razlikovati od nepravilnog držanja, jer nepravilno držanje najčešće spontano prolazi, dok ostala iskrivljenja kralješnice, koja u Hrvatskoj ima oko 2 % djece, treba na vrijeme uočiti i liječiti.

KIFOZA
Loše držanje može prikriti hiperkifozu grudnog dijela kralješnice ili povijena leđa, ali to treba jasno razlikovati. Jednostavan je test – neka dijete legne na krevet potrbuške tako da ruke stavi na potiljak. U tom položaju neka pokuša odignuti glavu i gornji dio trupa. Ako se radi o lošem držanju, grudni dio kralješnice će se izravnati. Radi li se o kifozi, leđa će i dalje ostati «grbava».

SKOLIOZA
Skolioza je postranična zakrivljenost dijela ili cijele kralješnice. Kod većine skolioza ne zna se točan uzrok nastanka iako nasljeđe ima važnu ulogu (idiopatske skolioze), a može nastati i zbog nepravilnog držanja (skoliotična držanja). Za idiopatske skolioze je poznato da se najčešće očituju i pogoršavaju u vrijeme intenzivnog rasta djeteta. Od velike je važnosti rano otkrivanje i poduzimanje preventivnih mjera.

TEST ZA KRALJEŠNICU U RAZVOJU

1. Ako je sve u redu, ramena su u uspravnom stavu (ruke su položene uz tijelo, noge skupljene) u istoj ravnini (jedno rame više od drugoga znak je da se dijete loše drži). Dok dijete sjedi, ramena također moraju biti u istoj ravnini, a lopatice na leđima simetrične.

2. Pri stajanju uza zid, lopatice i zdjelica ga dodiruju. Loše držanje otkriva se ako zdjelica ne dodiruje zid.


Kralježnicu je bolje održavati nego liječiti

Preporuke:

VJEŽBANJE
Četvrt sata dnevno (15 min) za pravilno držanje – u ležećem položaju izvodite vježbe koje jačaju mišiće kralješnice

1. Ležeći na leđima privucite obje noge što bliže prsima savijajući ih u koljenima, pa ponovo ispružite. Pritom rukama obuhvatite koljena, a ako vam je teško dohvatiti koljena, obuhvatite natkoljenice. Ponovite nekoliko puta.
2. Ispruženom nogom opisujte u zraku što veće krugove. Pritom zategnite nogu i ispružite stopala. Ponovite drugom nogom.
3. Ispružite ruke uz tijelo i okrenutih dlanova prema gore – podignite ih iznad glave.
4. Isprepletite prste iza vrata. Laktove približavajte kao da ćete ih spojiti.

LEŽAJ ne smije biti ni pretvrd, niti premekan, već upravo takav da se prilagodi izbočinama i udubinama našeg tijela i čuva prirodnu zakrivljenost kralješnice.

RADNI STOL mora biti prilagođen visinom. Stol treba biti u razini podlaktica, koje s nadlakticama tvore kut od 90 stupnjeva.

STOLAC treba pružati potporu pri sjedenju. Danas postoje ergonomski stolci, dizajnirani upravo tako da podržavaju kralješnicu. Ako radite u uredu, povremeno ustanite i prošećite kako biste rasteretili kralješnicu.

SJEDITI treba uspravno, na sjedalici koja omogućuje ispravan položaj trupa. Pritom trup prema bedru i bedro prema potkoljenici čine prave kutove (90 stupnjeva). Za vrijeme sjedenja izbjegavajte prekriži nogu preko noge i trup nagnuti naprijed. Izbjegavajte sjediti više od 30 – 60 minuta u istom položaju – ustanite, prošetajte, protegnite se.
HODAJTE umjereno dugačkim koracima. Pri hodanju se držite pravilno – uspravnih leđa i ravnih ramena.

PRI DIZANJU PREDMETA treba paziti. Nikako nemojte dizati predmete, pogotovo ako su jako teški tako da se ispruženih nogu saginjete, savijajući leđa u luk i podižući teret ispravljanjem kralješnice. Pravilno dizanje tereta je da se čučnete, primite teret uspravnih leđa približite ga trupu što više možete i podižete se iz čučnja u uspravan položaj.

PRI NOŠNJU TERETA – nosite ga što više približenog uz trup. Ako nosite teret u obje ruke, npr. u vrećicama, ravnomjerno ga rasporedite. Nemojte nositi pretešku torbu na jednom ramenu.

OBLAČENJE ČARAPA I CIPELA S TRUPOM SAVIJENIM NAPRIJED KRALJEŠNICI NE ODGOVARA. Podignite nogu na stolicu ili sličan oslonac i obucite se uz savijanje kuka i koljena.

USISAČ treba imati dovoljno dugu dršku, kako bi se izbjegao pognuti položaj. Pri usisavanju lagano savijte kukove i koljena, a ne leđa.

TELEVIZIJU GLEDAJTE ležeći i poluležeći, osobito potrbuške, bolje nego sjedeći u naslonjaču. Sjedenje ne odmara kralješnicu, već je opterećuje, stoga se, kad god je to moguće treba odmarati u ležećem položaju. 8. prosinca 2004. Uredili:
Tatjana Nemeth Blažić, dr. med.
Verica Kralj, dr. med.


Objavio: Tehnički administrator
 Čuvajte leđa, imate samo jedna
Pravilan razvoj kralješnice
Učestala pitanja i odgovori o križobolji


Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

NEZARAZNE BOLESTI

 ≡ MENTALNO ZDRAVLJE
 ≡ ZDRAVO SRCE
 ≡ ZLOćUDNE BOLESTI
 ≡ OSOBE S INVALIDITETOM
 ≡ ŠEćERNA BOLEST


 VIJESTI


  Humanitarna akcija škole u bolnici

  PRESTANI PUŠITI I POBIJEDI!

  Konferencija - Zdravstveni djelatnici i suzbijanje pušenja

  Svjetski dan nepušenja – 31. svibnja 2005.

  Hipertenzija – bolest povišenog krvnog tlaka!

  Svjetski dan Alzheimerove bolesti

  Sigurno na put!

  Dobitnici nagrada "Prestani pušiti i pobijedi"

  Novosti u liječenju kralježnice, koljena, kukova i ramena


 EDUKATIVNI čLANCI


  Pušači moraju poštivati prava nepušača

  Hipotireoza - uzroci, znakovi i simptomi, liječenje

  Štitnjača - uloga i poremećaji

  Hipertireoza - što je, kako se prepoznaje i dijagnosticira

  Kronična opstrukcijska plućna bolest

  Pušenje - čimbenik rizika za zdravlje

  Čuvajte leđa, imate samo jedna

  Stopala su oslonac cijelog tijela – čuvajte ih !

  Osteoporoza

  Kronične nezarazne bolesti

  Ozljede uzrokovane prometnim nesrećama

Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.