Tražilica:



Četvrtak, 18. prosinca 2014.  








Djeca




Mladi




Studenti




Odrasli




Osobe starije dobi




Osobe s invaliditetom




Zdravstveni djelatnici








Hrana -

Izjava HZJZ povodom napisa o prehrambenim aditivima



Hrvatski propisi u pogledu lista i dozvoljenosti uporabe prehrambenih aditiva u potpunosti su usklađeni s Europskom Unijom i temeljnim principima Svjetske zdravstvene organizacije (Codex Alimentarius). Nema razlike u vrstama aditiva i njihovoj primjeni u Hrvatskoj ili u bilo kojoj zemlji Europske Unije.
Propisi kao temelj ocjene sukladnosti i pravovaljanosti uporabe aditiva usklađivani su s EU 1998., 2000., 2003. i 2004. godine, slijedeći sve promjene zakonodavstva EU.
Također se mora znati da se niti u EU niti u Hrvatskoj prehrambeni aditivi ne smatraju čimbenikom rizika za zdravlje potrošača. Upravo zbog njihovog namjernog dodavanja, postoji stalna briga, praćenje i kontrola aditiva koji se dodaju u hranu i nema nikakvog razloga za izazivanje panike kod potrošača, kao i za navođenje pojedinih proizvođača i proizvoda.
Stručnjaci Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Udruge pojedinih grana prehrambene industrije sudjeluju u izradi propisa s područja prehrambenih aditiva. Uz to postoji analitička kontrola uporabe aditiva u hrani, a hrana koja ne odgovara hrvatskim propisima uklanja se s tržišta bilo da je proizvedena izvan Hrvatske ili u Hrvatskoj. U tom pogledu nema kompromisa, a time i razloga za izazivanje panike kod potrošača niti kod proizvođača hrane.
Smatra se da su natpisi o ugroženosti zdravlja hrvatskih potrošača zbog konzumiranja hrane koja sadrži nedozvoljene i štetne prehrambene aditive, neutemeljeni i neprovjereni. Također, plašenje potrošača smatra se štetnim, upravo kao i prokazivanje pojedinih proizvođača hrane ili pojedinih proizvoda kao one koji sadrže aditive koji uzrokuju bolesti.





 1. veljače 2005. Uredili:
Zrinka Laido, dr. med.


Autori:
HZJZ, Izjava za HINU


Objavila: Zrinka Laido, dr. med.





Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: HRANA I ZDRAVLJE

HRANA


 VIJESTI


  Nova zaštita sušenja pekarskih proizvoda

  Odabir sirovina – sigurna hrana

  Jod i zdravlje

  Izjava HZJZ povodom napisa o prehrambenim aditivima


 EDUKATIVNI čLANCI


  Zamrzavanje hrane , prednosti i pogreške

  Oznake na deklaracijama, trajnost hrane

  Sladila -par pitanja i odgovora

  Stevia rebaudiana Bertoni je ipak tu

  Smeđi šećer ili meki smeđi šećer, ima li razlike?

  Kontrola prirodnosti ginko-ekstrakta (u dodacima prehrani)

  Plijesni - mikotoksini

  Mlijeko za niži kolesterol

  Kruh koji potiče metabolizam – funkcionalni kruh

  Šafran od cvijeta do začina

  Što su kemijske tvari za rahljene?

  Ostaci genetski modificiranih sirovina u sojinim proizvodima

  Antioksidansi - protiv kisika i slobodnih radikala

  Način prehrane u ljetnim mjesecima

  Sladila

  Ginko biloba - Milenijsko drvo

  Zeleni čaj

  Rogač (Ceratonia siliqua L.)

  Češnjak - korisna namirnica

  Lan kao namirnica

  10 zlatnih pravila higijenske pripreme hrane

  Kako spriječiti trovanje hranom?



 ARHIVA


  Voćni sokovi i nektari na tržištu








Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.