Tražilica:Utorak, 28. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Hrana -

Lan kao namirnica

Lan (Linum usitatissimum L.) je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka i vrlo vrijedna namirnica s visokim postotkom α-linolenske (omega-3) kiseline ali i bjelančevina.

LAN (Linum usitatissimum L.)
Lan je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka te se rijetko pronalazi kao samonikla biljka. Njegov zreo plod ima izgled okruglastog tobolca s 8 – 10 smeđih ili zlatnožutih plosnatih sjemenaka. Samo ovakvo potpuno zrelo sjeme je ljekovito jer sadrži dovoljno sluzi i iz njega je mogućr dobiti laneno ulje. Za izradu ulja ali i opijate lan se najviše kultivira u Argentini i Egiptu.

Sastav
Sjemenke u kojima se nalazi 30 – 45% ulja i 20% bjelančevina u gornjem dijelu lupine sadrže sluzi (3-6%). U lanenim sjemenkama se nalaze fosfatidi (0,8% lecitina) i brojni biljni fitosteroli (sitosterol, dihidrositosterol, holosterol, kampesterol i stigmasterol) i razni enzimi i cijanogeni glikozid linustatin, koji se pod utjecajem enzima razgrađuje na cijanovodičnu kiselinu i aceton (ne dolazi do trovanja jer kiseli želučani sok inaktivira enzim linazu).

Laneno ulje
Hladno prešano ulje je rijetka tekućina, karakterističnog mirisa, svijetlo do tamnožute boje. Sastoji se od višestruko nezasićenih masnih kiselina, zbog čega lako oksidira. Ovisno o izvoru ulje sadrži mješavinu glicerida s visokim postotkom α-linolenske (omega-3) kiseline (40-60%) te linolnu (16 -25%), oleinsku (14 – 16%) i palmitinsku (10-15%) kiselinu. Laneno ulje proizvedeno iz kultura s umjerenim klimatskim uvjetima sadrži više nezasićenih masnih kiselina od ulja iz toplijih krajeva.

Ljekovito djelovanje
Laneno sjeme je laksativ. Lanenim sjemenom crijeva se »navikavaju na točnost» a ne stvara se navika niti oštećuje crijeva. Laneno sjeme nabubri čime povećava obujam crijeva, raširi ga i pospješuje peristaltiku. Kao sredstvo za čišćenje upotrebljava se mljeveno laneno sjeme koje se prethodno ne namače u vodi, jer mora nabubriti u crijevima. Čaj od lanenog sjemena koristi se kao sredstvo za grgljanje kod upala u ustima, ždrijelu, desnima te protiv promuklosti a i upale želučane sluznice (sluz potpuno prekriva iritiranu i nadraženu sluznicu. Oblozi od lanene kaše ublažavaju bolove i omekšavaju potkožne čireve.

Primjena lana
Laneno ulje se koristi za vanjsku primjenu u obliku obloga kod ekcema, psorijaze, kožnih osipa. Vrećica s lanenim sjemenom je korištena za ublažavanje bolova (vruća vrećica – protiv zubobolje, išijasa, reume, neuralgija lica, bolova u trbuhu i dr. Kao blago sredstvo za čišćenje crijeva se daje žlica lanenog ulja, a manje se upotrebljiva kao jestivo ulje jer brzo užegne.
Primjena u aromaterapiji
Laneno ulje u aromaterapiji se koristi kao baza za razrjeđivanje eteričnih ulja. Primjenjuje se kod raznih iritacija kože, njege masne kože i akni jer pomaže u regeneraciji stanica. Djeluje blago protuupalno, a ublažava i bolove u mišićima i zglobovima.

MJERE OPREZA

Zbog visokog udjela α-linolenske kiseline vrlo lako oksidira pri čemu se oslobađaju slobodni radikali. Stoga je laneno ulje važno čuvati u hladnjaku, dobro je dodati E-vitamin kao antioksidans.
Laneno sjeme je sigurniji izvor α-linolenske kiseline nego ulje, jer ulje u sjemenu ostaje svježe sve dok se ne samelje ili ne podvrgne toplinskom tretmanu. Tako zadržava prirodne antioksidanse, vitamine i minerale koji se nalaze u sjemenu 7. veljače 2005. Uredili:
Andreja Barišin, dr. med.


Autori:
mr.sc. Jasminka Papić
Andreja Barišin, dr. med.


Objavila: Andreja Barišin, dr. med.

Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: HRANA I ZDRAVLJE

HRANA


 VIJESTI


  Nova zaštita sušenja pekarskih proizvoda

  Odabir sirovina – sigurna hrana

  Jod i zdravlje

  Izjava HZJZ povodom napisa o prehrambenim aditivima


 EDUKATIVNI čLANCI


  Zamrzavanje hrane , prednosti i pogreške

  Oznake na deklaracijama, trajnost hrane

  Sladila -par pitanja i odgovora

  Stevia rebaudiana Bertoni je ipak tu

  Smeđi šećer ili meki smeđi šećer, ima li razlike?

  Kontrola prirodnosti ginko-ekstrakta (u dodacima prehrani)

  Plijesni - mikotoksini

  Mlijeko za niži kolesterol

  Kruh koji potiče metabolizam – funkcionalni kruh

  Šafran od cvijeta do začina

  Što su kemijske tvari za rahljene?

  Ostaci genetski modificiranih sirovina u sojinim proizvodima

  Antioksidansi - protiv kisika i slobodnih radikala

  Način prehrane u ljetnim mjesecima

  Sladila

  Ginko biloba - Milenijsko drvo

  Zeleni čaj

  Rogač (Ceratonia siliqua L.)

  Češnjak - korisna namirnica

  Lan kao namirnica

  10 zlatnih pravila higijenske pripreme hrane

  Kako spriječiti trovanje hranom? ARHIVA


  Voćni sokovi i nektari na tržištu
Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.