Tražilica:Subota, 25. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Zarazne bolesti - Svim zaraznim bolestima, bile one teške ili lake, zajedničko je svojstvo da za njihov nastanak moraju biti ispunjeni brojni uvjeti. Ti uvjeti se zajednički nazivaju Vogralikov lanac: neophodan je uzročnik bolesti u dovoljnoj količini; mora postojati izvor bolesti; biti osiguran put prijenosa; uzročnik bolesti mora ući u organizam; osoba mora biti osjetljiva. Prema tome ako se bilo koji od ovih uvjeta ne zadovolji tj. prekine Vogralikov lanac, može se spriječiti zarazna bolest. Ovdje možete naći informacije o zaraznim bolestima, te kako se protiv njih boriti.

 Herpesvirus infekcije
Labijalni herpes - groznica
Genitalni herpes

Herpesvirus infekcije

Herpes simplex virusna (HSV) infekcija zarazna je bolest koja je karakterizirana lokaliziranim izbijanjem malih, bolnih mjehurića ispunjenih bistrom tekućinom, latencijom i tendencijom ponovnog javljanja. Kod osoba koje imaju zdrav imunološki sustav, herpes virus infekcija ostaje lokalizirana i vrlo rijetko predstavlja tešku bolest, no može imati ozbiljne komplikacije kod novorođenčadi, te kod osoba s AIDS-om ili čiji je imunološki sustav oslabljen drugim poremećajima ili lijekovima.

Uzročnik je herpes simplex virus (HSV) tip 1 i tip 2. Ta dva tipa virusa, ovisno o mjestu ulaska u organizam, uzrokuju različite kliničke simptome. Oba tipa mogu inficirati područje spolnog trakta ili sluznice usta.

Put prijenosa bolesti
Najveća razlika između HSV-1 i HSV-2 je u načinu ulaska u organizam. Oba tipa herpes simplex virusa mogu se prenijeti na područje kože ili sluznice s kojom dođu u kontakt. Tip 1 ulazi u organizam najčešće oralno direktnim dodirom, slinom ili oralnim sekretima, za vrijeme ljubljenja ili korištenja kontaminiranog pribora za jelo, dok se tip 2 najčešće prenosi spolnim putem, ili pak tijekom porođaja prelazi od majke na dijete. Izvor zaraze je zaraženi čovjek.

HSV-1 u većini slučajeva uzrokuje labijalni herpes ( u području usta, nosa i lica), a samo u 5 do 10% slučajeva može uzrokovati genitalni herpes (prilikom oralno-genitalnih aktivnosi).

HSV-2 obično uzrokuje genitalni herpes, i u većini slučajeva javlja se kod odraslih osoba i spada u spolno prenosive bolesti.

Vrijeme zaraznosti
Herpes simplex virusna infekcija zarazna je sve dok su prisutni vidljivi simptomi, odnosno sve dok mjehurići koji izbiju ne prođu, iako neka istraživanja pokazuju da se zaraza može prenijeti i u slučaju kad infekcija nema vidljive simptome.
Herpes simplex virus izoliran je iz inficiranog područja i 2 do 7 tjedana nakon primarnog labijalnog ili genitalnog herpesa. Kod recidivirajućih infekcija period zaraznosti je kraći, i rijetko se može izolirati nakon 5 dana.

Primarna i recidivirajuće infekcije
Kad virus HSV-1 ili 2 jednom uđe u organizam, on trajno ostaje prisutan u organizmu, te nakon provocirajućih faktora koji ga aktiviraju, može kasnije izbiti na mjestu izvornog ulaska ili blizu njega. Nakon što simptomi nestanu, virus putuje do dubokih živčanih središta, i kad se ponovo aktivira, virus izlazi van uzduž živaca i izaziva novo izbijanje mjehurića. Dok se virus nalazi u živčanim stanicama, zaobilazi obrambeni sustav da ga uništi. Unutar živčane stanice virus je „uspavan“ kroz duže vrijeme, i taj period se zove latencija.

Kod osoba koje prvi put dolaze u kontakt s virusom HSV-1 ili 2, primarna (inicijalna) infekcija karakterizirana je općim i lokalnim simptomima. Opći simptomi uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, slabost, bolove u mišićima, smanjen apetit i povećane limfne čvorove. Lokalni simptomi razlikuju se ovisno o mjestu ulaska virusa u organizam.

Primarna HSV-1 infekcija može biti srednje teška ili čak bez simptoma i obično se događa u ranom djetinjstvu. Kod onih infekcija koji se očituju simptomima, bolest može varirati u težini i kliničkoj slici. Može se očitovati kao gingivostomatitis herpetica s brojnim bolnim mjehurićima u ustima i ždrijelu, keratokonjunktivitis, generalizirana kožna, te meningoencefalitis kod dojenčadi i male djece.

Primarna HSV-2 infekcija (genitalni herpes) često je uz lokalne znakove (izbijanje grupiranih malih, bolnih mjehurića na spolnim organima, u području čmara, ili na koži u blizini spolnih organa.), praćena i općim simptomima (povišena tjelesna temperatura, opća slabost, povećani limfni čvorovi u preponama). Kao i kod HSV-1 infekcije, ima slučajeva i kad nisu prisutni nikakvi simptomi (inaparentna infekcija).

Infekcija se može reaktivirati u bilo koje vrijeme (herpes simplex recidivans), a prijelaz virusa iz latentnog u aktivno stanje mogu pospješiti različiti provocirajući faktori kao što su operacija, mehanička iritacija, povišena tjelesna temperatura, smanjenje otpornosti organizma zbog neke bolesti, stres, menstruacija. Recidivirajuće infekcije mogu se javljati rijetko, npr. jednom godišnje, ili više puta godišnje.

Recidivirajuća HSV-1 i HSV-2 infekcija očituje se labijalnim ili genitalnim herpesom – ponovnim izbijanjem bolnih mjehurića koji su najčešće smješteni na granici kože i sluznice (u području usnica, nosa, uha, oka, spolnih organa, anusa).
Kod osoba koje imaju zdrav imunološki sustav, herpes virus infekcija ostaje lokalizirana i vrlo rijetko predstavlja tešku bolest , no može biti ozbiljna bolest za osobe sa oslabljenim obrambenim sustavom (osobe oboljele od HIV/AIDS-a, oni koji primaju kemo ili radioterapiju ili uzimaju preparate kortikosteroida). Kod tih osoba herpes virus infekcija se može proširiti i na druge organe.

Dijagnoza
Dijagnoza herpes simplex infekcija utvrđuje se na temelju kliničke slike, a potvrđuje laboratorijskim nalazima. Laboratorijski nalazi slični su onima kod drugih virusnih bolesti, a ovise o proširenosti i eventualnim komplikacijama (uključuju citološki razmaz, elektronsku mikroskopiju, serološke pretrage).

Liječenje
Za herpes infekcije nema specifičnog lijeka, no antivirusnim lijekovima i analgeticima mogu se ublažiti simptomi, ubrzati cjeljenje ranica i smanjiti učestalost recidivirajućih infekcija. 11. ožujka 2005. Uredili:
Tatjana Nemeth Blažić, dr. med.


Autori:
Izvor fotografije:
http://www.denniskunkel.com/


Objavila: Tatjana Nemeth Blažić, dr. med.
 Herpesvirus infekcije
Labijalni herpes - groznica
Genitalni herpes


Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

ZARAZNE BOLESTI


 VIJESTI


  Nova Facebook stranica CroAids


 EDUKATIVNI čLANCI


  Izaberi zdravlje - zaštita spolnog zdravlja

  Centri za savjetovanje i testiranje na HIV

  Preporuke za branje gljiva

  Zaštita od komaraca

  Ubodi i ugrizi životinja

  Informacije za roditelje koji su odabrali ne cijepiti dijete

  Šumski krpelji i bolesti koje prenose – kako se zaštititi?

  Cjepiva i cijepljenja - izjave stručnjaka

  Spolne bolesti – više znanja, opasnost od zaraze manja

  Odgovori na pitanja o gripi (povijest, simptomi, cijepljenje

  Upute za čuvanje zdravlja na putovanju

  Virusni hepatitisi

  HIV/AIDS

  24. ožujak - Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

  Cijepljenje

  Povišena tjelesna temperatura - vrućica

  Zaraza Norwalk virusom

  Ptičja gripa i ljudi

  Ušljivost – higijenski ili javnozdravstveni problem?

  Ptičja gripa – HPAI

  Higijena ruku – važna mjera prevencije infekcije

  Bjesnoća- učestala pitanja i odgovori

  Herpesvirus infekcije

  Humani papiloma virus – HPV

  E. coli infekcije

  Tuberkuloza

  Herpes zoster

  Ptičja gripa

Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.