Tražilica:Subota, 28. ožujka 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Hrana -

 Zeleni čaj
Upotreba zelenog čaja

Zeleni čaj

Camellia sinensis je grmolika zimzelena tropska biljka bez mirisa s krutim zašiljenim, kožastim, sjajnim, eliptičnim listovima, nazublljenim po rubovima. Cvijet je bijeli, mirišljavi. Grmovi se sade u velikim čajnim vrtovima na visinama od 100 – 2000 m nadmorske visine. Grm se reže na visinu do jednog metra radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća.

Povijesne crtice
Zeleni čaj se proizvodi iz iste biljke kao i crni, iako zbog specifičnih klimatskih uvjeta pojedinih krajeva u kojima raste čajna biljka, postoje i njezini različiti varijeteti.
Točan podatak o podrijetlu čaja izgubljen je u antičkoj povijesti. Prema legendi otkrio ga je kineski car Shen Nung oko 2750. godine p.K.

Kinezi su naučili da uzgojem čajne biljke u različitim krajevima mogu dobiti vrlo različite okuse čaja. Također su razvili i usavršili niz načina proizvodnje, te dobili tri prilično različite vrste čaja: zeleni, oolong i crni. Razlike u boji, okusu i mirisu ovih čajeva posljedica su različitog stupnja fermentacije u listovima. Enzimi prisutni u biljci (polifenol-oksidaze, peptidaze, alkohol-dehidrogenaze i dr), omogućavaju kemijske promjene proteina aminokiselina, masnih kiselina, polifenola i dr. spojeva u tvari koji su odgovorne za specifične organoleptičke razlike pojedinih vrsta čaja.
- pri proizvodnji zelenog čaja nije dopuštena fermentacija
- svježe lišće podvrgava se toplinskom tretmanu ubrzo nakon branja, čime se inaktiviraju enzimi i sprječavaju oksidativne promjene. Ovaj postupak se provodi izlaganjem svježeg lišća vodenoj pari (japanski tip) ili suhim prženjem u tavama (kineski tip). Prije završnog sušenja lišće se preša i umotava u karakterističan oblik i veličinu. Nakon sušenja dijelovi lista se sortiraju prema veličini i izgledu.

Crni i zeleni čaj su glavni predstavnici čajne biljke.
Zeleni čaj se konzumira najviše u Japanu, Kini, Sjevernoj Africi i Bliskom Istoku dok se crni čaj u ostatku svijeta. Zeleni i crni čaj ponekad se blago aromatiziraju drugim biljnim vrstama, pa imamo čaj od jasmina, aromatiziran cvijetom jasmina ili Earl Grey tea, aromatiziram eteričnim uljem bergamota.
Sastav
Zeleni čaj ima vrlo bogat i složen kemijski sastav. Do sada je poznato preko oko 300 njegovih sastavnica ( broj hlapljivih spojeva iznosi oko 230).
Najznačajnije i najpoznatije sastavnice su:
- kofein kojeg sadrži 1 – 5% uz znatno manje količine ostalih ksantanskih alkaloida (teofilin, teobromin, dimetilksantin, ksantin, adenin i dr.).
- polifenoli čiji je udio vrlo značajan ( 5-27%); većina polifenola zelenog čaja su flavonoli, poznati pod nazivom katehini; neki od najvažnijih katehina zelenog čaja su: (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG), (-)-epigalokatehin (EGC), (-)-epikatehin-3-galat (ECG), (-)-epikatehin (EC), (+)-galokatehin, i (+)-katehin.
Lisni pupoljci i prvi, najmlađi listići sadrže najviše epigalokatehin galata. Sušeni listovi ga sadrže 8-12%.
Zbog procesa fermentacije katehini u crnom čaju prelaze dijelom u oligomerne kinonske spojeve i u vodi netopljive flavonoide kao što su kvercetin, kempferol i mirecetin. Zeleni čaj sadrži i B-vitamine i askorbinsku kiselinu, koje crni čaj uglavnom ne sadrži zbog fermentativnih procesa koji uzrokuju njihovu razgradnju.
-eterično ulje je također dio bogatog sastava zelenog čaja koje i samo sadrži velik broj sastavnica (aldehide, feniletil alkohole , fenole, heksenal, heksenol, linalol, i dr)
-proteine (oko15%,)
-klorofil (0,5%,)
-organske kiseline (1,5%,)
-lignin (6,5%),
-aminokiseline među kojima je posebno zanimljiva teanin (4%)
Jedna šalica zelenog čaja obično sadrži oko 50-100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola
Farmakološko djelovanje
Polifenoli zelenog čaja imaju izražen antioksidativni učinak, o čemu danas svjedoče rezultati brojnih istraživanja. Zeleni čaj može također utjecati na povećanje aktivnosti enzima koji sprečavaju oksidacijske procese u organizmu. Pokusi na laboratorijskim miševima koji su 30 dana konzumirali polifenole zelenog čaja, pokazali su značajno povećanje aktivnosti glutation-peroksidaze, glutation-reduktaze, glutation-S-transferaze, katalaze i kinon-reduktaze (enzimi koji kataliziraju antioksidativne i detoksicirajuće procese) u tankom crijevu, jetri i plućima.
Prema objavljenim rezultatima znanstvenih istraživanja jedna od sastavnica zelenog čaja - epigalokatehin galat blokira djelovanje enzima urokinaze, koji svojim djelovanjem pomaže i razvija sustav za prehranu stanica raka. Iz toga proizlazi mogućnost „umiranja“ stanica raka zbog prekida procesa njezine prehrane.
Zeleni čaj također usporava i zaustavlja nastajanje nekih kancerogenih tvari, kao što su nitrozamini, zbog čega se posebno preporuča konzumiranje ovog napitka uz jelo (statistički podaci – manja incidencija karcinoma u krajevima gdje je to uobičajeno).
Istraživanja pokazuju da zeleni čaj sudjeluje u prevenciji nekih vrsta karcinoma, najčešće onih povezanih s gastrointestinalnim traktom, plućima, te estrogen ovisnim karcinomima, uključujući većinu karcinoma dojke.
Većina učinaka odnosi se na zeleni čaj, dok se nasuprot tome, konzumiranjem crnog čaja rizik za oboljenje od nekih vrsta karcinoma može povećati.
Novija istraživanja djelovanja zelenog čaja donose i nove zanimljivosti vezane uz aminokiselinu L-teanin, za koju se pretpostavlja da povećava sposobnost učenja, poboljšava koncentraciju, djeluje antagonistički na visoke koncentracije kofeina, čime ublažava njegov negativan učinak, smiruje nervnu napetost, pogoduje sniženju krvnog tlaka, ublažava simptome PMS. Prema laboratorijskim istraživanjima teanin ima ovakve učinke zbog njegovog djelovanja na povećanje razine gama-aminomaslačne kiseline, važnog inhibitornog transmitera u mozgu. Čini se da teanin utječe i na povećanje razine dopamina, još jedne važne tvari u mozgu, koja utječe na emocije, a porast njegove razine doživljava se kao ugoda.

Navode se i druga djelovanja sastavnica zelenog čaja:
-utjecaj na oralnu i crijevnu mikrofloru u smislu redukcije nepoželjnih bakterija;
antioksidativni učinak, koji pomaže u smanjenju upalnih procesa i štiti DNA od oštećenja;
-inhibicija Streptococcus mutans, bakterije koja se smatra glavnim uzročnikom kvarenja zubi;
-antivirusno (potvrđeno pokusima na virusu koji napada duhan);
-osvježavajuće (sadržaj kofeina u pravilu je veći nego u kavi, a učinak pojačava prisutni katehin. Otklanja umor i pospanost, pobuđuje na aktivnost i poboljšava raspoloženje. Osvježavajuće djelovanje je dulje od onog kod kave, što se pripisuje sinergističkom djelovanju sastavnica zelenog čaja). 10. ožujka 2005. Autori:
mr. sc. Jasminka Papić, dipl. ing.
Andreja Barišin, dr. med.


Objavila: Andreja Barišin, dr. med.
 Zeleni čaj
Upotreba zelenog čaja


Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: HRANA I ZDRAVLJE

HRANA


 VIJESTI


  Nova zaštita sušenja pekarskih proizvoda

  Odabir sirovina – sigurna hrana

  Jod i zdravlje

  Izjava HZJZ povodom napisa o prehrambenim aditivima


 EDUKATIVNI čLANCI


  Zamrzavanje hrane , prednosti i pogreške

  Oznake na deklaracijama, trajnost hrane

  Sladila -par pitanja i odgovora

  Stevia rebaudiana Bertoni je ipak tu

  Smeđi šećer ili meki smeđi šećer, ima li razlike?

  Kontrola prirodnosti ginko-ekstrakta (u dodacima prehrani)

  Plijesni - mikotoksini

  Mlijeko za niži kolesterol

  Kruh koji potiče metabolizam – funkcionalni kruh

  Šafran od cvijeta do začina

  Što su kemijske tvari za rahljene?

  Ostaci genetski modificiranih sirovina u sojinim proizvodima

  Antioksidansi - protiv kisika i slobodnih radikala

  Način prehrane u ljetnim mjesecima

  Sladila

  Ginko biloba - Milenijsko drvo

  Zeleni čaj

  Rogač (Ceratonia siliqua L.)

  Češnjak - korisna namirnica

  Lan kao namirnica

  10 zlatnih pravila higijenske pripreme hrane

  Kako spriječiti trovanje hranom? ARHIVA


  Voćni sokovi i nektari na tržištu
Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.