Tražilica:Nedjelja, 26. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Novosti - Objavljujemo informacije iz mjesečnika Novosti.

 Veljača 2005.
URED RAVNATELJA
Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti
Služba za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti
Služba za prevenciju ovisnosti
Služba za mikrobiologiju

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti

- (Referentni centar za epidemiologiju Ministarstva zdravstva) - voditelj prof. dr. sc. Ira Gjenero-Margan, dr. med.

Djelatnici Službe aktivno su sudjelovali na radnom sastanku održanom 4 – 5. veljače u Stubičkim Toplicama u organizaciji Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na temu Monitoring i evaluacija projekta „Unapređenje borbe protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj“. Sastanku su prisustvovali predstavnici zdravstvenih, nastavnih i nevladinih organizacija koje sudjeluju u provedbi projekta. Ovom su prilikom, kroz prezentacije sudionika, prikazani dosadašnji rezultati provedbe projekta. Prezentacije su prikazane iz područja edukacije mladih i prevencije širenja HIV/AIDS-a među mladima, uspostavljanja savjetovališta za HIV/AIDS problematiku, smanjivanja opasnosti od oboljevanja od HIV/AIDS-a kod rizičnih skupina, unapređenje zdravstvene zaštite i psihosocijalne pomoći za pacijente oboljele od HIV/AIDS-a te unapređenje epidemiološkog praćenja HIV/AIDS-a u Hrvatskoj.

Djelatnici Službe prezentirali su uspostavljanje i rad novootvorenih savjetovališta za dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na HIV infekciju koji su otvoreni u županijskim zavodima za javno zdravstvo u Splitu, Rijeci, Zagrebu , Zadru i Osijeku. Također, prezentirali smo rezultate prvog dijela istraživanja o seroprevalenciji među osobama pod povećanim rizikom za HIV infekciju. Spomenute aktivnosti: otvaranje centara za besplatno i anonimno savjetovanje i HIV testiranje te studija seroprevalencije su dijelovi Projekta, kojih je nositelj Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Mr. sc. Borislav Aleraj bio je s predstavnikom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi od 20. do 27. veljače u Ženevi na sastanku Međuvladine radne skupine (Intergovermental working group) za izradu Međunarodnih sanitarnih propisa. S obzirom da se priprema nova revizija Međunarodnih sanitarnih propisa, ovaj sastanak je jedan u nizu na tu temu, na kojima se utvrđuju pojedinosti teksta revizije.
Međunarodna organizacija kriminalističke policije – Interpol, organizirala je u Lyon-u dvodnevnu konferenciju o prevenciji bioterorizma na kojoj je boravio i djelatnik Službe. Više od 500 sudionika iz 155 zemalja zaključilo je kako je neophodna široka i zajednička suradnja između onih koji stvaraju i provode zakone, zdravstvenih kao i svih drugih odgovarajućih institucija. Prepoznata je važnost suradnje policije i javnog zdravstva u planiranju i koordinaciji aktivnosti u prevenciji bioterorizma, a općenito važnost provođenja edukacije te učinkovitiji način prikupljanja i raspolaganja podacima kako bi se u svakom trenutku efikasno odgovorilo na prijetnju biološkim oružjem. 17. ožujka 2005. Objavio: Tehnički administrator
 Veljača 2005.
URED RAVNATELJA
Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti
Služba za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti
Služba za prevenciju ovisnosti
Služba za mikrobiologiju


Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

NOVOSTI


 VIJESTI


  Prosinac 2007.

  Studeni 2007.

  Listopad 2007

  Rujan 2007.

  Srpanj / kolovoz 2007.

  Lipanj 2007.

  Svibanj 2007.

  Travanj 2007.

  Ožujak 2007.

  Veljača 2007.

  Siječanj 2007.

  Prosinac 2006.

  Studeni 2006.

  Listopad 2006.

  Rujan 2006.

  Srpanj/kolovoz 2006.

  Lipanj 2006.

  Svibanj 2006.

  Travanj 2006.

  Ožujak 2006.

  Veljača 2006

  Siječanj 2006.

  Prosinac 2005.

  Studeni 2005.

  Listopad 2005.

  Rujan 2005.

  Srpanj / kolovoz 2005

  Lipanj 2005.

  Svibanj 2005.

  Travanj 2005.

  Ožujak 2005.

  Veljača 2005.

  Siječanj 2005.

Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.