Tražilica:Subota, 25. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Okoliš i zdravlje - Čovjek je svakodnevno pod utjecajem različitih čimbenika okoliša prilikom pijenja vode, konzumacije namirnica, udisanja zraka, dodira s tlom, otpadom, a ne treba podcijeniti ni svakodnevnu izloženost buci. Praćenjem, procjenom i promjenom štetnih čimbenika okoliša zaštićujemo svoje zdravlje. Na ovim stranicama saznat ćete kako kvalitetnije živjeti u vašem okolišu podržavanjem aktivnosti kojima se poboljšava njegova kvaliteta i tako ostvaruje zdraviji stil življenja.

 Alergija
Alergija nije obična prehlada!

Alergija nije obična prehlada!

Radi sličnih simptoma kao što su začepljenost i curenje iz nosa, kihanje, kašljanje, bol u grlu, svrbež i zujanje u ušima, crvene oči i naotečeni očni kapci, često ne uočavamo razliku između prehlade i alergije.

Razlikujte prehladu i alergiju

Ljudi prehladu ne razlikuju od alergije radi sličnih simptoma. Međutim prehlada nestaje za nekoliko dana, dok se alergijski simptomi mogu i pojačati u određenim uvjetima i mogu izgledati beskonačni. Peludna groznica ili alergijski rinitis se pripisuje sezonskoj alergijskoj reakciji na pelud. Malo zbunjuje naziv „groznica“ što znači povišena tjelesna temperatura koja se ovdje ne javlja. U iznimnim slučajevima simptomi se pogoršavaju i zimi radi slabije ventilacije prostora i veće izloženosti grinjama iz kućne prašine i plijesni. Katkada se simptomi pojačavaju u blizini mačaka a mogu se nepravilno izmjenjivati razdoblja pogoršanja i poboljšanja kroz cijelu godinu. Simptomi peludne groznice: šmrcanje ili curenje iz nosa, začepljenost; oči suze; svrbež očiju, nosa i grla; alergijski podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi; upala očnih kapaka (konjunktivitis); oči su okružene crvenilom i naotećene

Pomognite si

Najbolji način sprečavanja alergije je otkrivanje i izbjegavanje alergena:
Pelud - pratite biometerološku prognozu i ne izlazite iz kuće od 5 do 10 sati kad u zraku ima najviše peluda. Koristite li klimu, redovito zamjenjujte filtere. Radeći vani ili u vrtu koristite masku za lice kao zaštitu od peluda. Ako si možete priuštiti promijenite boravište u sezoni peluda.
Prašina i plijesan – poboljšjte mikrookolišne uvjete čisteći prašinu jednom tjedno (nosite masku dok čistite), držeći jastuke i posteljinu pod prekrivačem otpornim na prašinu, zamjenom tapeciranog namještaja plastičnim ili kožnim, stavljajući na pod parkete, laminate ili pločice, održavajući 50% vlažnost zraka i ventilirajući kuhunju, kupaonicu i podrum, mijenjajući redovito filtere u sustavima grijanja ili hlađenja, čisteći ovlaživače zraka da spriječite rast bakterija i plijesni.
Kućni ljubimci - izbjegavajte držanje kućnih ljubimaca s krznom (barem ih kupajte jednom tjedno) ili perjem. Ne dopuštajte im boravak u spavaćim sobama.

Izbjegavajte aktivno i pasivno pušenje

Zatražite kontrolu izloženosti profesionalnim alergenima na poslu.

Koliko god možete produžite dojenje te kasnije uvedite proteinsku hranu (meso, jaja) u prehranu djeteta (nakon 6 mjeseci)

Uklanjajte ambroziju:

– mehanički (ćupajući i koseći i to prije cvatnje u lipnju i srpnju)

– kemijski (korišteći pesticide protiv korova)

– biološki (pomoću zlatice koja će ju pojesti).
Zablude o alergiji

Teško je brzo otkriti uzrok alergiji stoga je i liječenje nepredvidljivo.
Najčešće se kaže:
Alergije su psihosomatski poremećaj. Alergije nisu u „glavi“. To su medicinska stanja nastala prejakim iminološkim odgovorom organizma. Stres i emocije mogu pogoršati simptome, ali ih ne uzrokuju.

Alergija će nestati ako se preselimo u primorje. Primorska vegetacija također stvara pelud. Osobe koje imaju alergijsku predispoziciju i alergične su na pelud i plijesan mogu postati alergične i na primorsko raslinje.

Kućni ljubimci kratke dlake ne izazivaju alergije. Krzno životinja nije uzrok alergiji. Oljuštena koža, slina i katkad mokraća su alergeni. Ukoliko ste alergični na krznene životinje izaberite ribu ili kornjaču kao vašeg ljubimca. 25. travnja 2005. Uredili:
Andreja Barišin, dr. med.


Objavila: Andreja Barišin, dr. med.
 Alergija
Alergija nije obična prehlada!


Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

OKOLIš I ZDRAVLJE

 ≡ NAMIRNICE
 ≡ ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU


 VIJESTI


  Svjetski dan mora

  Svjetski dan čovjekova okoliša

  GMO pojmovnik

  Svjetski populacijski dan


 EDUKATIVNI čLANCI


  Savjeti za zaštitu od velikih vrućina

  Plastična ambalaža

  Dan čistih ruku

  Ugriz zmije

  Dan zaštite od buke - utjecaj buke na zdravlje ljudi

  Kinetoze – bolesti kretanja

  Ne zaboravite na opasnost sunca!

  Histaminsko trovanje

  Crna udovica

  Alergije - rastući zdravstveni problem

  Alergija

  Mikrovalna pećnica

  Prehrambeni aditivi - sigurni ili opasni sastojci hrane?

  10 Eko - savjeta

  Kronični bolesnici – oprezno na put!

  Sunce i sunčanje

  Koji su to zdravstveni poremećaji uzrokovani toplinom?

  Sredstva za čišćenje sanitarija– opasnost za djecu !

  Genetski preinačene namirnice


 NAJAVE DOGAđAJA


  Zeleni tjedan 2006 – Biološka različitost je život

  Svjetski dana okoliša 2004.
Linkovi:
Sigurnost na vodiNapomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.