Tražilica:Četvrtak, 26. ožujka 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Nezarazne bolesti - Kronične nezarazne bolesti obilježava dugotrajni tijek, često su doživotne, mogu smanjiti kvalitetu života, dovesti do invalidnosti i prijevremene smrtnosti te značajno opterećuju zdravstvene fondove. Demografski trendovi s rastućim brojem starijih osoba i suvremeni način života obilježen mehanizacijom, automatizacijom radnih procesa i kompjuterizacijom, sa sve manje fizičkih opterećenja na radnom mjestu, sedentarni način života, izloženost stresu i po zdravlje štetne životne navike pridonijeli su posljednjih desetljeća značajnom porastu kroničnih nezaraznih bolesti. Na ovim stranicama možete naći informacije o kroničnim bolestima, te savjete za sprječavanje i rano otkrivanje najčešćih kroničnih bolesti.

Svjetski dan nepušenja – 31. svibnja 2005.Pušenje je glavni izbježivi čimbenik rizika po zdravlje. Ono povećava rizik za tridesetak bolesti, prvenstveno pojedina sijela raka, od kojih je najučestaliji rak bronha i pluća, zatim bolesti srca i krvnih žila, te kroničnu opstruktivnu bolest pluća.
Procjene Svjetske zdravstvene organizacije ističu da je u muškaraca uz pušenje vezano 20 do 25% smrti od bolesti srca i krvnih žila, 90 do 95% smrtnosti od raka bronha i pluća i 45 do 50% smrtnosti od ostalih malignih neoplazmi. Za muškarce i žene ukupno procjenjuje se, da je oko 15% smrti od bolesti srca i krvnih žila i 30% smrti od malignih neoplazmi vezano uz pušenje.

S ciljem suzbijanja pušenja kao glavnog izbježivog čimbenika rizika za nastanak niza bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 31. svibnja Svjetskim danom nepušenja. Svake godine taj dan je širom svijeta posvećen različitim preventivnim aktivnostima.

Ove godine Svjetska zdravstvena organizacija naglasila je važnu ulogu zdravstvenih djelatnika u suzbijanju epidemije pušenja, stoga prigodni slogan glasi:

Zdravstveni djelatnici i suzbijanje pušenja

Pojam zdravstvenih djelatnika ovdje uključuje liječnike, stomatologe, medicinske sestre, ljekarnike i ostale stručnjake vezane uz zdravstvo. Uloga zdravstvenih djelatnika važna je u promicanju zdravog načina života bez pušenja iz više razloga. Imaju u obuhvatu veliki dio populacije, kroz svoje profesionalne aktivnosti mogu ljudima pomoći u promjeni ponašanja savjetom, uputama i odgovorima na pitanja vezano uz konzumaciju duhana i učinke na zdravlje. Mogu pomoći pacijentima u odvikavanju od pušenja i biti pozitivan model nepušača. Studije su pokazale da čak i kratak savjet dobiven od zdravstvenog djelatnika o štetnosti pušenja i važnosti prestanka, je jedna od najisplativijih metoda u suzbijanju pušenja. Zdravstveni djelatnici mogu educirati javnost, medije i političke čimbenike. Također, mogu imati učinka na državnoj i međunarodnoj razini putem svojih stručnih društava utječući na promjenu politike u smislu boljeg suzbijanja pušenja. Nadalje, stručna društva zdravstvenih djelatnika mogu biti inicijatori i pozitivni model za ostale stručne organizacije i društva prihvačajući Kodeks prakse za suzbijanje uporabe duhana za organizacije zdravstvenih stručnjaka. Kodeks su izradili predstavnici međunarodnih organizacija zdravstvenih djelatnika. Sastoji se od 14 ključnih aktivnosti koje naglašavaju važnu ulogu zdravstvenih djelatnika i njihovih stručnih organizacija u suzbijanju uporabe duhana, javno-zdravstvenim aktivnostima, uključujući i podršku za primjenu Okvirne konvencije o nadzoru nad duhanom SZO.
www.who.int/tobacco/codeofpractice 17. svibnja 2005. Uredili:
Verica Kralj, dr. med.


Autori:
Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija


Objavila: Verica Kralj, dr. med.

Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

NEZARAZNE BOLESTI

 ≡ MENTALNO ZDRAVLJE
 ≡ ZDRAVO SRCE
 ≡ ZLOćUDNE BOLESTI
 ≡ OSOBE S INVALIDITETOM
 ≡ ŠEćERNA BOLEST


 VIJESTI


  Humanitarna akcija škole u bolnici

  PRESTANI PUŠITI I POBIJEDI!

  Konferencija - Zdravstveni djelatnici i suzbijanje pušenja

  Svjetski dan nepušenja – 31. svibnja 2005.

  Hipertenzija – bolest povišenog krvnog tlaka!

  Svjetski dan Alzheimerove bolesti

  Sigurno na put!

  Dobitnici nagrada "Prestani pušiti i pobijedi"

  Novosti u liječenju kralježnice, koljena, kukova i ramena


 EDUKATIVNI čLANCI


  Pušači moraju poštivati prava nepušača

  Hipotireoza - uzroci, znakovi i simptomi, liječenje

  Štitnjača - uloga i poremećaji

  Hipertireoza - što je, kako se prepoznaje i dijagnosticira

  Kronična opstrukcijska plućna bolest

  Pušenje - čimbenik rizika za zdravlje

  Čuvajte leđa, imate samo jedna

  Stopala su oslonac cijelog tijela – čuvajte ih !

  Osteoporoza

  Kronične nezarazne bolesti

  Ozljede uzrokovane prometnim nesrećama

Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.