Tražilica:Nedjelja, 26. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Okoliš i zdravlje - Čovjek je svakodnevno pod utjecajem različitih čimbenika okoliša prilikom pijenja vode, konzumacije namirnica, udisanja zraka, dodira s tlom, otpadom, a ne treba podcijeniti ni svakodnevnu izloženost buci. Praćenjem, procjenom i promjenom štetnih čimbenika okoliša zaštićujemo svoje zdravlje. Na ovim stranicama saznat ćete kako kvalitetnije živjeti u vašem okolišu podržavanjem aktivnosti kojima se poboljšava njegova kvaliteta i tako ostvaruje zdraviji stil življenja.

Crna udovica

Crna udovica je najotrovniji pauk našeg podneblje čiji neurotropni toksin imože izazvati teške simptome, pa čak i smrt u posebno rizičnoj populaciji. Sve to je razlog da se upoznate s izgledom crne udovice, osobinama njenog staništa, kliničkoj slici trovanja, kao i principima liječenja.

Crna udovica (malminjat, crna baba, crveni pauk; Latrodectus mactans tredecimguttatus) je najotrovniji pauk našeg područja, koji je rasprostranjen uglavnom u priobalju. Njegovo tijelo je baršunasto crne boje, obraslo kraćom i dužom čvrstom dlakom. Na leđima se nalaze crvene mrlje kojih u školskom primjerku ima 13, ali često taj broj može biti vrlo različit ili, pak, mrlja uopće nema. Ženka je veća, pa oplođena može doseći dužinu tijela i do 18mm, dok je mužjak znatno manji i ne prelazi veličinu od 3-5mm.

Crna udovica obično gradi svoju mrežu vrlo blizu tlu, uz rubove jaraka, u žitu ili travi, ispod ili kraj velikog kamenja, u dupljama drveća, pri dnu panjeva i mladih izbojaka maslina u opožarenim maslinjacima, ali ponekad i u lišću, gustoj makiji, šikari i to naročito u krajevima sa zemljom crljenicom. Treba imati na umu da se često zadržava i na duže vrijeme parkiranim građevinskim strojevima i napuštenim vozilima, garažama, stajama, šupama, vanjskim zahodima. Paukova mreža je najčešće neugledna, nepravilnog ljevkastog oblika, zaštićena travkama, lišćem, slamkama, grumenčićima zemlje i ostacima isisanih insekata.

Crna udovica je noćni, sramežljiv, povučen insekt koji rijetko napušta svoju mrežu, sa koje visi leđima okrenutim prema dolje. Budući da se hrani raznim insektima (stonoge, skakavci, gusjenice, komarci i drugi kukci), pomaže u održavanju ekološke ravnoteže ( prirodna zaštita usjeva od štetočina, sprečavanje raznih bolesti koje prenose komarci i slično).

Crna udovica po svojoj prirodi nije agresivan pauk, te do ugriza dolazi kada nepažnjom čovjeka njegova ogoljela koža dođe u dodir sa njom, pa se ona instinktivno brani ugrizom i injiciranjem neurotropnog otrova (α-latrotoksin). Ovaj neurotoksin otvara presinaptičke kationske kanale (uključujući i kalcijeve kanale), čime se stimulira otpuštanje različitih neuroprijenosnika s posljedičnim prekomjernom stimulacijom neuromišićnih spojnica.

Simptomi i znakovi :
Ugriz crne udovice je gotovo bezbolan, te često prođe i nezapažen. Mjesto ugriza može biti jedva zamjetljivo, s pojavom otoka i blagog crvenila, a unutar sat vremena javljaju se grčevi mišića oko mjesta ugriza, koji se potom šire na grupe većih mišića, kao što su trbušni, leđni, grudni i bedreni. Mogu biti zahvaćeni i glatki mišići, primjerice bronha ili maternice. Od ostalih simptoma obično su prisutni mučnina i povraćanje, glavobolja, profuzno znojenje, pritisak u grudnom košu, anksioznost, te porast krvnog tlaka i ubrzani rad srca. Lice ugrižene osobe može poprimiti karakterističan izgled, Latrodectus facies, karakteriziran grčem muskulature lica, oticanjem očnih vjeđa, suzenjem i slinjenjem.
Bolni tonički grč trbušnih mišića može biti toliki da imitira akutni abdomen, te navede liječnika da se radi o upali slijepog crijeva ili drugoj akutnoj krirurškoj bolesti.

Liječenje :
Ugrižena osoba se mora odmah javiti liječniku, te po mogućnosti sa sobom ponijeti pauka radi identifikacije.

Uobičajena je sistemska trostruka terapija :
1. analgetici protiv bolova
2. miorelaksatori protiv grčeva mišića
3. intravenska primjena kalcijevog glukonata.

Uz navedeno, treba provjeriti da li je osobu potrebno docijepiti protiv tetanusa, a mjesto ugriza lokalno obraditi radi prevencije infekcije.

Postoji i protuotrov koji se dobiva imunizacijom konja, a čija primjena trenutno olakšava tegobe. Njegova je primjena, međutim, vezana za mogućnost nastanka serumske bolesti, senzibilizacije organizma koja bi onemogućila bilo kakvu primjenu konjskog seruma u daljnjoj budućnosti, kao i nastanka anafilaksije kao izravno životno ugrožavajućeg stanja.

Prognoza :
Intenzitet reakcije i klinička slika ovise o životnoj dobi i zdravstvenom stanju, te o mjestu ugriza. Mala djeca i stare osobe, te srčani bolesnici imaju veći rizik od razvoja komplikacija. Obično se ugrižena osoba u potpunosti oporavi unutar 2 do 5 dana.
Smrtnost iznosi manje od 5%, a smrt nastupa uglavnom kod neliječenih ugriza kao posljedica gušenja (asfiksije) kojem su prethodile konvulzije. 23. svibnja 2005. Uredili:
Goranka Petrović, dr. med.


Autori:
J. Bakić: Pauci, štipavci, strige, stonoge. u " Otrovne, iritantne ili gadljive životinje i netopiri" (zbornik predavanja),2004.


Objavila: Goranka Petrović, dr. med.

Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

OKOLIš I ZDRAVLJE

 ≡ NAMIRNICE
 ≡ ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU


 VIJESTI


  Svjetski dan mora

  Svjetski dan čovjekova okoliša

  GMO pojmovnik

  Svjetski populacijski dan


 EDUKATIVNI čLANCI


  Savjeti za zaštitu od velikih vrućina

  Plastična ambalaža

  Dan čistih ruku

  Ugriz zmije

  Dan zaštite od buke - utjecaj buke na zdravlje ljudi

  Kinetoze – bolesti kretanja

  Ne zaboravite na opasnost sunca!

  Histaminsko trovanje

  Crna udovica

  Alergije - rastući zdravstveni problem

  Alergija

  Mikrovalna pećnica

  Prehrambeni aditivi - sigurni ili opasni sastojci hrane?

  10 Eko - savjeta

  Kronični bolesnici – oprezno na put!

  Sunce i sunčanje

  Koji su to zdravstveni poremećaji uzrokovani toplinom?

  Sredstva za čišćenje sanitarija– opasnost za djecu !

  Genetski preinačene namirnice


 NAJAVE DOGAđAJA


  Zeleni tjedan 2006 – Biološka različitost je život

  Svjetski dana okoliša 2004.
Linkovi:
Sigurnost na vodiNapomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.