Tražilica:Nedjelja, 26. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Zarazne bolesti - Svim zaraznim bolestima, bile one teške ili lake, zajedničko je svojstvo da za njihov nastanak moraju biti ispunjeni brojni uvjeti. Ti uvjeti se zajednički nazivaju Vogralikov lanac: neophodan je uzročnik bolesti u dovoljnoj količini; mora postojati izvor bolesti; biti osiguran put prijenosa; uzročnik bolesti mora ući u organizam; osoba mora biti osjetljiva. Prema tome ako se bilo koji od ovih uvjeta ne zadovolji tj. prekine Vogralikov lanac, može se spriječiti zarazna bolest. Ovdje možete naći informacije o zaraznim bolestima, te kako se protiv njih boriti.

 Virusni hepatitisi
Hepatitis B
Hepatitis C
Non- ABC hepatitisi
Hepatitis A
Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

Virusni hepatitisi

Virusni hepatitis je upalna bolest jetre uzrokovana hepatotropnim virusima tj. virusima koji imaju poseban afinitet prema jetrenom tkivu. Klinička slika i ishod liječenja bitno ovise o vrsti virusa, ali i o stanju domaćina. Danas je poznato najmanje pet takvih virusa, a još nekoliko je u fazi ispitivanja i pobližeg određivanja.

Virusni hepatitis je klinički sindrom kojeg mogu uzrokovati različiti uzročnici. Mnogi virusi u okviru infekcije mogu zahvatiti i tkivo jetre (citomegalovirus, Epstein-Barr virus, Coxackie B virus, virus varicellae-zoster, herpes-simplex virus, adenovirus, virus rubele, virus parotitisa, virus morbila itd.), no uobičajeno se termin virusni hepatitis rabi isključivo za one bolesti gdje se osnovni proces odvija u jetri budući da takvi virusi imaju poseban afinitet prema njoj .

Poznato je 5 različitih virusa koji uzrokuju virusni hepatitis (virusi A, B, C, D i E), pri čemu je preko 95% akutnih virusnih hepatitisa uzrokovano virusom hepatitisa A, B ili C (HAV, HBV, HCV).
Međutim, mali postotak oboljelih sa znakovima i simptomima akutnog virusnog hepatitisa nemaju serološke pokazatelje infekcije navedenim virusima. Stoga se virusni hepatitisi mogu podijeliti u nekoliko osnovnih grupa:

1. HAV hepatitis - akutna zarazna bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa A (HAV). Naziva se još i epidemični hepatitis ili „zarazna žutica“. Prenosi se feko-oralnim putem (bolest „prljavih ruku“). Može oboljeti svatko, no u zemljama nižeg higijenskog standarda oboljevaju uglavnom djeca u ranom djetinjstvu, dok se u razvijenim zemljama poboljšanjem socioekonomskih uvjeta života infekcija zbiva u kasnijoj životnoj dobi. Bolest je u osoba mlađe životne dobi obično blaga, a može proteći i nezamijećeno (subklinički odnosno kao asimptomatska infekcija), dok je kod odraslih zabilježena pojava i težih oblika bolesti. Kronični oblik bolesti nije zabilježen.

2. HBV hepatitis - zarazna bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa B (HBV). Prenosi se seksualnim kontaktom, te putem krvi. Premda je početak u odnosu na hepatitis A nešto podmukliji i tijek bolesti nešto teži, u akutnoj fazi teško ga je razlikovati od drugih hepatitisa. Bolest kod određenog postotka oboljelih prelazi u kronični oblik, pa čak i trajno vironoštvo. Takve osobe mogu oboljeti od ciroze jetre ili primarnog karcinoma jetre (hepatocelularni karcinom).

3. HCV hepatitis - kronična bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa C (HCV). Virus se prenosi kontaktom s krvlju zaražene osobe. Osnovne karakteristike bolesti (znakovi bolesti, put prijenosa i sklonost kronicitetu) vrlo su slične hepatitisu B.

4. HDV hepatitis -uzrokovan je HDV-om (tzv. delta agens) koji može izazvati bolest samo u prisutnosti virusa hepatitisa B, dakle kao koinfekcija ili, što je češće, kao superinfekcija hepatitisa B.


5. virus hepatitisa E (HEV) uzrokuje upalnu bolest jetre koja je po kliničkoj slici i putovima prijenosa gotovo identična hepatitisu A, osim što se kod nje ni virus ni protutijela na hepatitise ne mogu dokazati rutinskim pretragama.

6.non-ABC hepatitis – uzročnik ove grupe hepatitisa može biti jedan od slijedećih virusa:


* virus hepatitisa G (HGV) se prenosi krvlju i krvnim derivatima, a pripada istoj porodici virusa kao i HCV.

* virus hepatitisa F (HFV) prenosi se slično kao HAV i HEV, ali se građom bitno razlikuje od njih.

* TTV ("transfuzijom prenosivi virus) je DNK virus dokazan u serumu pacijenta s non-A-G posttransfuzijskim hepatitisom. Slično kao i kod HFV i HGV, i ovdje se radi o nedovoljno istraženom virusu čija je patogenost za čovjeka još uvijek nesigurna.


Obzirom na duljinu trajanja i klinička obilježja, virusni hepatitis može biti akutni ili kronični.
Akutni hepatitis je upala jetre koja traje manje od 6 mjeseci, a praćena je povišenom razinom serumskih transaminaza (" jetrene probe"), te povremeno znakovima zastoja žući. Često su prisutni sistemski i izvanjetreni znakovi i simptomi, dok znakova kronične jetrene bolesti nema. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, epidemioloških podataka, te laboratorijskih nalaza (jetrene probe, serološki testovi).
Perzistiranje simptoma ili abnormalnih razina jetrenih proba u trajanju duže od 6 mjeseci upućuje na kronični hepatitis. U takvim slučajevima se ponekad u svrhu određivanja stadija kroničnog hepatitisa, te određivanja težine i agresivnosti upalnog procesa u jetri radi biopsija jetre. Međutim, tijekom akutne egzacerbacije kroničnog hepatitisa ponekad je teško izdiferencirati akutni od kroničnog oblika.undefined 11. prosinca 2009. Uredili:
Tatjana Nemeth Blažić, dr. med.
Goranka Petrović, dr. med.


Objavila: Goranka Petrović, dr. med.
 Virusni hepatitisi
Hepatitis B
Hepatitis C
Non- ABC hepatitisi
Hepatitis A
Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima


Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

ZARAZNE BOLESTI


 VIJESTI


  Nova Facebook stranica CroAids


 EDUKATIVNI čLANCI


  Izaberi zdravlje - zaštita spolnog zdravlja

  Centri za savjetovanje i testiranje na HIV

  Preporuke za branje gljiva

  Zaštita od komaraca

  Ubodi i ugrizi životinja

  Informacije za roditelje koji su odabrali ne cijepiti dijete

  Šumski krpelji i bolesti koje prenose – kako se zaštititi?

  Cjepiva i cijepljenja - izjave stručnjaka

  Spolne bolesti – više znanja, opasnost od zaraze manja

  Odgovori na pitanja o gripi (povijest, simptomi, cijepljenje

  Upute za čuvanje zdravlja na putovanju

  Virusni hepatitisi

  HIV/AIDS

  24. ožujak - Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

  Cijepljenje

  Povišena tjelesna temperatura - vrućica

  Zaraza Norwalk virusom

  Ptičja gripa i ljudi

  Ušljivost – higijenski ili javnozdravstveni problem?

  Ptičja gripa – HPAI

  Higijena ruku – važna mjera prevencije infekcije

  Bjesnoća- učestala pitanja i odgovori

  Herpesvirus infekcije

  Humani papiloma virus – HPV

  E. coli infekcije

  Tuberkuloza

  Herpes zoster

  Ptičja gripa

Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.