Tražilica:Nedjelja, 19. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Odgovori na upite - U OVOJ ĆE RUBRICI BITI OBJAVLJENI SAMO ODGOVORI NA VAŠE UPITE OD INTERESA ZA JAVNO ZDRAVLJE! Molimo ne postavljajte pitanja koja možete riješiti s vašim osobnim liječnikom! Ovdje izneseni podaci ne smiju se koristiti u zbrinjavanju hitnih slučajeva niti za rješavanje vaših zadravstvenih problema. Za postavljanje dijagnoze, tumačenje nalaza i propisivanje terapije obavezno treba konzultirati kvalificiranog liječnika. U slučaju hitnosti nazovite broj telefona 94 (Ustanova za hitnu medicinsku pomoć) ili 112 (Državna službu za zaštitu i spašavanje).

 Propolis
Propolis II
Još o propolisu

Još o propolisu

Iako se od davnina koristi u narodnoj medicini, propolis sa znanstvenog aspekta još uvijek predstavlja područje koje se mora dosta istraživati ne bi li se donijeli neki definitivni zaključci o njegovom djelovanju na ljudsko zdravlje. Jedan od osnovnih problema u postavljanju takvih studija je promijenjivost sastava propolisa koji ovisi o mnogo čimbenika koji su najvećim dijelom vezani za područje iz kojeg se sakupljaju biljni sokovi, a iz kojih pčele potom naprave propolis.

Gdje se koristi propolis?

Još od davnih vremena propolis se koristi u narodnoj medicini. Tijekom posljednjih četrdesetak godina zamjećuje se i porast njegove upotrebe u medicinske svrhe na Zapadu. U medicini se propolis, međutim, koristi kao pomoćno sredstvo (adjuvans), a ne kao primarna terapija, te kao takav ne može zamijeniti konvencionalnu terapiju.Potrebno je još puno istraživanja da bi se iskoristile sve potencijalne dobrobiti propolisa u svrhu prevencije i liječenja, a do tada je najizraženiji njegov preventivni učinak u slučaju izloženosti bakterijama, virusima i gljivicama. Njegovo antimikrobno djelovanje sastoji se u tome što spriječava rast bakterija, i to naročito Gram-pozitivnih bakterija, dok je djelovanje na Gram-negativne bakterije ograničeno. Istraživano je i njegovo protuvirusno, kao i fungicidno djelovanje, i to uglavnom kod površinskih mikoza (površinska gljivična oboljenja kože).
Lokalna primjena propolisa u pučkoj medicini sastoji se u tretiranju rana na koži. Zbog svoje ljepljivosti, propolis je korišten da se zaštiti povrijeđena koža u vrijeme kada još nisu postojali zavoji, pri čemu je njegovo blago antiinfektivno djelovanje vjerovatno još i pospješivalo cijeljenje rane. U nedavnoj studiji kod osoba sa opeklinama drugog stupnja propolisna krema je imala otprilike isti učinak u smislu sprejčavanje infekcije kao i uobičajena krema koja se primjenjuje kod opeklina. Međutim uz to, propolisna krema je potakla ranije cijeljenje i, čini se, više smanjila upalu od standardne kreme. Na životinjama su su rađena istraživanja kapi za oči koje sadrže propolis, i ona su pokazala da smanjuju upalu i potiču cijeljenje povrijeđene rožnice oka. Druga nedavna studija pokazala je da propolisna otopina za ispiranje usne šupljine na bazi alkohola ima obećavajuće učinke u uklanjanju bakterija iz usne šupljine koje doprinose kvarenju zubiju i bolestima desni. Također je korištena za sprečavanje infekcija nakon operativnih zahvata u usnoj šupljini, te se čini da bi mogla biti manje štetna za tkivo usne šupljine od uobičajenih antimikrobnih sredstava.
Povijesno gledano, propolis je uziman na usta (oralno) kod bakterijskih infekcija kao što su tuberkuloza, gljivičnih infekcija poput kandidijaze usne šupljine; parazitarnih oboljenja poput malarije, te virusnih infekcija kao što je obična prehlada.
Uziman na usta (oralno), propolis može zaustaviti širenje upale, pa potencijalna mogućnost njegove uptrebe su razna upalna stanja, poput, primjerice, artritisa. Postoje i dokazi da bi propolis mogao djelovati i protutumorski. Tako je u nekoliko in vitro (”u epruvetama”) i istraživanjima na životinjama propolis izazvao raspadanje nekih vrsta tumorskih stanica. Nekoliko drugih laboratorijskih istraživanja pokazalo je da bi propolis mogao zaštititi jetru od oštećenja uzrokovanog alkoholom ili toksinima iz okoliša.

Znanstvena istraživanja o propolisu
Opisane potencijalne mogućnosti upotrebe propolisa kod ljudi nisu dobro istražene, a nepredvidljiv sastav propolisa bitno otežava dobivanje reproducibilnih rezultata. Poznato je nekoliko studija o propolisu, no sve one obuhvaćaju malen broj ispitanika i nezadovoljavajuće su kvalitete, te su potrebna daljnja istraživanja. Primjeri istraživanja uloge propolisa:
 Upala grlića maternice (cervicitis) - nekoliko studija ukazuje da lokalna primjena propolisa u obliku kreme ili masti može pomoći u cijeljenju upaljenog grlića.
 Neplodnost – u nedavnom istraživanju 40 pacijentica sa primarnim infertilitetom u trajanju od najmanje dvije godine, te laparoskopski potvrđenom endometriozom uzimalo je 500 mg pčelinjeg propolisa dva puta dnevno odnosno placebo (tvar bez djelovanja), te su praćene tijekom 9 mjeseci. 60% žena koje su uzimale propolis je zatrudnjelo, u odnosu na 20% zatrudnjelih žena iz palcebo grupe (p<0.001). Ovi rezultati pokazuju da bi propolis mogao biti učinkovit u liječenju neplodnosti povezane sa blagom endometriozom. Navedeni učinak objašnjava se višestrukim farmakološkin djelovanjem, uključujući inhibiciju C-aromataze i vaskularnog endotelnog čimbenika rasta, kao i snažnu protuupalnu aktivnost. Tijekom studije nisu zabilježene nikakve nuspojave. Mišljenje je istraživača da bi propolis mogao biti dobar izbor u liječenju neplodnosti povezane sa blagom ili minimalnom endometriozom, iako je za definitivnu potvrdu potrebna multicentrična prospektivna studija o propolisu.
 Njega zubiju – rane studije pokazuju da uporaba otopine za ispiranje usne šupljine na bazi propolisa može smanjiti stvaranje plakova, smanjiti broj bakterija u usnoj šupljini, ublažiti zubobolju kao i upalu desni (periodontitis), te može biti koristan za zatvaranje nakon operativnog zahvata na kanalu korijena zuba, kao i u cijeljenju rana.
 Genitalni herpes –prvi rezultati pokazuju da bi uporabom propolisne masti cijeljenje ili zaraštavanje otvorenih lezija moglo biti brže.
 Reumatske bolesti – jedno istraživanje pokazuje da uporaba propolisa zajedno sa iontoforezom (električna struja) može smanjiti jačinu upale kod osoba sa reumatskim bolestima..
 Infekcije – jedno laboratorijsko istraživanje je pokazalo da Bugarski propolis može biti koristan u sprječavanju ili liječenju bakterija Helicobacter pylori koja može uzrokovati gastritis i ulkuse na želucu i dvanaesniku.
 Legg-Calvé-Perthesova bolest ( karakterizirana upalom gornjeg dijela bedrene kosti, gubitkom opskrbe krvlju i posljedičnim odumiranjem tkiva tog područja) – davanje injekcija propolisa izravno u zahvaćeni zglob nakon opertivnog zahvata zamjene zgloba kuka može poboljšati konačni ishod operacije. No s obzirom na nestandariziranost i nereproducibilnost dosasašnjih istraživanja, propolis se u ove svrhe još uvijek ne preporučuje.
 Herpes rožnice – u jednom istraživanju nađeno je da bi u stanju oštećenja rožnice uslijed herpetične infekcije oka uporaba propolisa u vidu tankog namaza na očnim kapcima mogla poboljšati cijeljenje oštećenja i poboljšati vid.
 Simptomi prehlade – često se za liječenje nosa koji curi, kongestiju i povišenu temperaturu kod djece sa upalom nosa ili grla preporučaju sprejevi za nos na bazi propolisa, iako za sada nema dovoljno dokaza koji podržavaju stvarno djelovanje propolisa u ovom stanju.
 Opekline – čini se da proplisna krema ubrzava cijeljenje manjih opeklina, dok postoje oprečni podaci o njenom učinku na sprečavanje infekcije takvih opeklina. 20. rujna 2005. Uredili:
Goranka Petrović, dr. med.


Objavila: Goranka Petrović, dr. med.
 Propolis
Propolis II
Još o propolisu


Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

ODGOVORI NA UPITE


 VIJESTI


  Pitanje o krvnom tlaku

  Streptococcus agalactiae


 EDUKATIVNI čLANCI


  Simptomi spolno penosivih bolesti

  Ginekološki pregled i spolno prenosive bolesti

  Priprema za laboratorijske pretrage

  PAPA test

  Propolis

  Pšenične klice

  Celijakija

  Sena - čaj od sene

  Grlo, anksioznost

  Kostobolja-giht

  Bazalna temperatura

  Upalna bolest crijeva-Crohn i ulcerozni kolitis

  Upala "slijepog crijeva" - crvuljka

  Liječenje hernie

  Seboroični dermatitis

  Plodni i neplodni dani

  Neplodnost

  Sindrom karpalnog tunela

  Genitalni herpes

  Teškoće gutanja ili disfagija

  Vazektomija

  Upala jajnika

  Psudomonas aeruginosa

  Svrbež

  Rosacea

  Staphylococcus aureus

  Kolesterol

  Tonsillopharyngitis ac. - akutna upala krajnika

  Fulminantna meningokokna sepsa

  Sistematski pregledi - II

  Liječnički pregled za padobrance

  Sistematski pregledi - I

  Infekciozna mononukleoza

  Ozebline - smrzotine

  Depresija

  Meningokokna sepsa

  Periventrikularna hipoksija i opistotonus

  HPV - Humani Papiloma Virus

  Koriokarcinom - Choriocarcinoma

  Condyloma acuminatum

  Poliomiozitis ili dermatomiozitis

  Medicinska hipnoza

  Hemeroidi

  Kreatin kinaza (CK)

  Opadanje kose u dobi od 23 godine te njeno prorjeđivanje

  Alergija na nikal

  Downov sindrom

  Citomegalovirus (CMV)

  Aktinomikoza - Actinomycosis

  Premenstrualni sindrom - PMS

Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.