Tražilica:Ponedjeljak, 27. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Zarazne bolesti - Svim zaraznim bolestima, bile one teške ili lake, zajedničko je svojstvo da za njihov nastanak moraju biti ispunjeni brojni uvjeti. Ti uvjeti se zajednički nazivaju Vogralikov lanac: neophodan je uzročnik bolesti u dovoljnoj količini; mora postojati izvor bolesti; biti osiguran put prijenosa; uzročnik bolesti mora ući u organizam; osoba mora biti osjetljiva. Prema tome ako se bilo koji od ovih uvjeta ne zadovolji tj. prekine Vogralikov lanac, može se spriječiti zarazna bolest. Ovdje možete naći informacije o zaraznim bolestima, te kako se protiv njih boriti.

 Spolne bolesti – više znanja, opasnost od zaraze manja
Spolno prenosive bolesti II
Spriječavanje spolno prenosivih bolesti

Spolno prenosive bolesti IIKANDIDIJAZA
česta neugoda

UZROČNIK – gljivica. Oko 75 % žena barem jednom u životu ima probleme zbog gljivice Candide albicans, uzročnika kandidijaze. Gljivice su uvijek prisutne u rodnici (dio fiziološke flore), ali problem nastaje kad ih je previše, a jedan od uzroka može biti i spolni odnos. Razvoju kandide doprinose šećerna bolest, dugotrajna primjena antibiotika, kortikosteroida, citostatika i drugo.

SIMPTOMI – crvena sluznica i svrbež. Svrbež, pečenje i iritacija rodnice i vanjskog spolovila, te bolno i isprekidano mokrenje, a ponekad i gust, sirast iscjedak pojavljuju se samo kod žena. Muškarci rijetko imaju simptome, najčešće samo svrbež i peckanje u penisu.
LIJEČENJE – protugljivični preparati (Kreme i vaginalete).


KLAMIDIJA
tihi neprijatelj plodnosti

UZROČNIK – intracelularni mikroorganizam. Chlamydia trachomatis prenosi se seksualnim kontaktom (vaginalnim, oralnim ili analnim).

SIMPTOMI – većinom ih nema. Klamidiju liječnici nazivaju «tihim neprijateljem». Dvije od tri zaražene žene, te dva od četiri zaražena muškarca nemaju nikakvih simptoma. Zato se bolest rijetko rano dijagnosticira i liječi. Ako su simptomi prisutni, 1-3 tjedna nakon infekcije pojavljuje se iscjedak, te blago peckanje kod mokrenja. Ne dijagnosticira li se i ne liječi na vrijeme, može uzrokovati komplikacije, a česta posljedica je neplodnost i izvanmaternična trudnoća. Klamidija može uzrokovati i upalu rektuma, konjunktivitis, a može se nastaniti i u grlu kao posljedica oralnog seksa.

LIJEČENJE – antibiotici. Dijagnosticira se laboratorijskim testom, a liječi antibioticima.


UPALA UZROKOVANA MIKOPLAZMAMA

UZROČNIK – mikoplazme.
SIMPTOMI – najčešće uzrokuju oskudan bjelkasti iscjedak iz mokraćne cijevi.
LIJEČENJE – antibiotici.


SIFILIS

UZROČNIK – bakterija. Sifilis (lues) je kronična zarazna bolest koju uzrokuje Treponema pallidum, spiralna bakterija. Prenosi se spolnim kontaktom sa zaraženom osobom. Kod zaražene trudnice bakterija može kroz posteljicu prodrijeti do ploda. Može se prenijeti i neseksualnim kontaktom između odraslih bolesnika i djece, ili preko kontaminiranih predmeta.

SIMPTOMI – čir (ranica). Bolest se obično dijeli u tri stadija. Svaki stadiji ima neka temeljna klinička obilježja na koži i dugim organima. Prvi stadiji počinje 10 do 21 dan nakon infekcije, kad se na mjestu zaraze pojavljuje čir (ranica)-može ih biti i više – (najčešće je smješten na vanjskom spolovilu: kod muškaraca na vrhu penisa, kod žena na malim ili velikim stidnim usnama, rjeđe na grliću maternice). Bezbolan je, traje oko mjesec dana, i spontano nestaje. Drugi stadiji karakteriziraju promjene kože i sluznica te opći simptomi (povišena tjelesna temperatura, umor, glavobolja, bolovi u kostima, zglobovima i mišićima). Prve dvije faze traju oko dvije godine i za to vrijeme oboljela osoba je zarazna. Svi simptomi drugog stadija nestaju nakon čega slijedi razdoblje latencije, kada nema vidljivih znakova bolesti i koje može trajati različito dugo. No bakterija je u tijelu i s vremenom oštećuje razne organe. U kasnijim fazama sifilis nije zarazan, ali može uzrokovati destruktivne promjene kože, bolesti srca i krvnih žila, mentalne poremećaje, neurološke probleme i smrt.

LIJEČENJE – antibiotici. Važna je rana dijagnoza jer se bolest u ranim fazama uspješno liječi.


TRIHOMONIJAZA

UZROČNIK – bičaš. Jednostanična praživotinja Trichomonas vaginalis čest je uzročnik upala urogenitalnog trakta. Infekcija nastaje spolnim putem, ali se može prenijeti i preko predmeta (npr. vlažni ručnici, toaletne spužve i sl.).

SIMPTOMI – iscjedak i svrbež. Infekcija kod muškaraca može proći i bez simptoma, a ako se pojave, najčešće je to bjelkasti iscjedak i problemi pri mokrenju. Kod žena se simptomi pojavljuju 4 do 20 dana nakon izlaganja – nastaje blaga upala rodnice sa pjenušavim vaginalnim iscjetkom žućkaste boje i neugodnog mirisa. Žena može osjetiti neugodu pri odnosu, bolno mokrenje, svrbež u genitalnom području, te rjeđe, bol u donjem dijelu trbuha.
LIJEČENJE – antimikrobni lijekovi.


HIV/AIDS
smrtonosni virus

UZROČNIK – virus. AIDS uzrokuje virus humane imunodeficijencije (HIV). To je virus koji uništava tjelesni imunitet. Ulaskom u krvotok virus napada specifične stanice imunološkog sustava- T-stanice, u njima se množi, razara ih i postupno dovodi do slabljenja imuniteta, što rezultira pojavom oportunističkih infekcija i određenih malignih bolesti. Putovi prijenosa su spolni kontakt putem sjemene tekućine ili sekretom rodnice, grlića maternice ili preko krvi ako je jedan partner HIV+ (naročito ako postoje ozljede sluznica), ulaskom zaražene krvi u tijelo, najčešće špricama i iglama, transplacentarno od majke na dijete i transplatacijom tkiva, organa od zaraženog donatora. Bolest se razvija godinama nakon zaraze. Oboljele u smrtnu opasnost vode i inače izlječive bolesti (oportunističke infekcije), a osjetljivi su i na neke oblike raka.
SIMPTOMI – nisu specifični. Simptomi HIV bolesti su različiti, ovisno o stadiju bolesti i nisu specifični. Dijagnoza se postavlja laboratorijskim testiranjem uzorka krvi na virus HIV-a.

LIJEČENJE – antiretrovirusni lijekovi. Lijekovi koji se koriste u liječenju HIV bolesti ne mogu potpuno uništiti i eliminirati virus HIV-a iz tijela, ali mogu smanjiti broj virusnih čestica u organizmu i odgoditi pojavu simptoma bolesti. HAART terapijom (u prijevodu vrlo djelotvorno antiretrovirusno liječenje) postižu se nemjerljive količine virusa u krvi, smanjuje smrtnost i pojava mnogih oportunističkih bolesti.


HEPATITIS B

UZROČNIK - virus. Iako je hepatitis B primarno bolest jetre, ubrajamo ga u bolesti koje se prenose spolnim kontaktom jer se, osim krvlju, prenosi se i spolnim putem. 2. listopada 2005. Uredili:
Tatjana Nemeth Blažić, dr. med.


Objavila: Tatjana Nemeth Blažić, dr. med.
 Spolne bolesti – više znanja, opasnost od zaraze manja
Spolno prenosive bolesti II
Spriječavanje spolno prenosivih bolesti


Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

ZARAZNE BOLESTI


 VIJESTI


  Nova Facebook stranica CroAids


 EDUKATIVNI čLANCI


  Izaberi zdravlje - zaštita spolnog zdravlja

  Centri za savjetovanje i testiranje na HIV

  Preporuke za branje gljiva

  Zaštita od komaraca

  Ubodi i ugrizi životinja

  Informacije za roditelje koji su odabrali ne cijepiti dijete

  Šumski krpelji i bolesti koje prenose – kako se zaštititi?

  Cjepiva i cijepljenja - izjave stručnjaka

  Spolne bolesti – više znanja, opasnost od zaraze manja

  Odgovori na pitanja o gripi (povijest, simptomi, cijepljenje

  Upute za čuvanje zdravlja na putovanju

  Virusni hepatitisi

  HIV/AIDS

  24. ožujak - Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

  Cijepljenje

  Povišena tjelesna temperatura - vrućica

  Zaraza Norwalk virusom

  Ptičja gripa i ljudi

  Ušljivost – higijenski ili javnozdravstveni problem?

  Ptičja gripa – HPAI

  Higijena ruku – važna mjera prevencije infekcije

  Bjesnoća- učestala pitanja i odgovori

  Herpesvirus infekcije

  Humani papiloma virus – HPV

  E. coli infekcije

  Tuberkuloza

  Herpes zoster

  Ptičja gripa

Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.