Tražilica:Subota, 25. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Odgovori na upite - U OVOJ ĆE RUBRICI BITI OBJAVLJENI SAMO ODGOVORI NA VAŠE UPITE OD INTERESA ZA JAVNO ZDRAVLJE! Molimo ne postavljajte pitanja koja možete riješiti s vašim osobnim liječnikom! Ovdje izneseni podaci ne smiju se koristiti u zbrinjavanju hitnih slučajeva niti za rješavanje vaših zadravstvenih problema. Za postavljanje dijagnoze, tumačenje nalaza i propisivanje terapije obavezno treba konzultirati kvalificiranog liječnika. U slučaju hitnosti nazovite broj telefona 94 (Ustanova za hitnu medicinsku pomoć) ili 112 (Državna službu za zaštitu i spašavanje).

Priprema za laboratorijske pretrage

Često se susrećemo s pitanjima kako se pripremiti za pojedine laboratorijske pretrage. Ovdje možete naći upute za pripreme za laboratorijske pretrage kako bi vaši nalazi bili odraz vašeg zdravlja a ne pogrešne pripreme. To je u interesu vas i vaših liječnika.

[
OPĆA PRIPREMA

Prije vađenja uzorka krvi ispitanik mora biti 8 do 10 sati natašte (voda se smije piti). Dan prije odlaska u laboratorij potrebno je izbjegavati jači tjelesni napor i uzimanje alkohola. Potrebno je izbjegavati sve lijekove 48 sati prije uzimanja uzorka, osim onih koje je liječnik odredio kao obavezne.


POSEBNA PRIPREMA

Određivanje masti u krvi

Ispitanik mora biti 12 sati natašte, a 24 sata prije vađenja krvi mo- ra jesti laganu, nemasnu hranu (ne uzimati mlijeko i mliječne proizvode, pržena jela, jaja, masno meso, bijeli kruh, masnoće, slastice).
48 sati prije vađenja valja izbjegavati svaki veći fizički napor i uzimanje alkohola.

Određivanje željeza u krvi

Bolesnicima na terapiji željezom krv se uzima 10 dana nakon peroralnih, 3 dana nakon intravenoznih i mjesec dana nakon intramuskularnih preparata željeza. Potrebno je izbjegavati sve lijekove 48 sati prije uzimanja uzorka, (osim onih koje je liječnik odredio kao obavezne). 24 do 48 sati prije odlaska u laboratorij ne piti sokove obogaćene vitaminima te kupinovo vino.


Određivanje hidroksiprolina u mokraći

24 sata prije sakupljanja mokraće zabranjeno je jesti meso, mesne proizvode, ribu, puding, sladoled, i ostale proizvode koji sadrže želatinu. Preporuča se jesti jaja, grah, mliječne proizvode, grašak, juhu od povrća.


Provođenje testa oralne podnošljivosti glukoze (OGTT)

Test započinje ujutro između 7 i 8 sati, a bolesnik prije vađenja mora biti najmanje 8, a najviše 14 sati natašte. Tri dana ranije na normalnoj je prehrani zasićenoj ugljikohidratima (kruh, tjestenina, krumpir, riža). Za vrijeme testa koji traje 2 sata, bolesnik ne smije pušiti, jesti i piti kavu ili druga pića, niti se izlagati pojačanoj tjelesnoj aktivnosti.

Određivanje krvi u stolici

Sedam dana prije i u tijeku trodnevnog testa ne uzimati lijekove. Tri dana prije početka testa zabranjeno je jesti jetrene prozvode, nedovoljno pečeno crveno meso, bijelu repu, hren, dinju, lubenicu; te uzimati preparate željeza, vitamina C te nesteroidnih protuupalnih lijekova. Preporuča se dobro kuhano meso, perad, riba, žitna kaša, kuhano voće i povrće, salate, kruh s mekinjama, koštunjavo voće i kikiriki.UZIMANJE UZORKA

STOLICA

Sakupljanje stolice za testiranje krvarenja (Hemokult)

Sakupljaju se 3 stolice kroz tri uzastopna dana. Test treba odgoditi kod proljeva, menstruacije, krvarenja iz hemeroida te krvarenja iz urinarnog trakta. Test-karton predviđen je za nanošenje uzoraka kroz tri uzastopna dana. Označeni su brojevima 1, 2 i 3. Svaki dan se koristi jedan kartončić. Otvoriti test-karton i priloženim štapićem uzeti uzorak stolice veličine glavice žigice te tanko nanijeti na polje A. Na polje B nanijeti uzorak s drugog kraja stolice. Poklopiti nanešeni uzorak. Zaštititi test-karton od utjecaja topline, svjetla i sredstava za čišćenje. Uzorke sakupljene kroz tri dana dostaviti u laboratorij zajedno.MOKRAĆA

Sakupljanje jednokratne porcija mokraće

Preporučeno je da se 4-8 sati prije sakupljanja uzorka ne mokri. Mokraću treba sakupiti u čistu, opranu i suhu posudu široka grla.

Ženama se ne preporuča analiza mokraće neposredno prije, za vrijeme i neposredno poslije menstruacije. Nakon jutarnje toalete spolovila, a prije doručka i drugih aktivnosti, prvi se mlaz jutarnje mokraće izmokri u WC, a srednji prikupi u čistu posudu.

Sakupljanje 24 satne mokraće

Sakupljanje mokraće započinje drugom jutarnjom mokraćom pošto se prva izmokri u WC. Nadalje se tijekom cijelog dana i noći mokri u posudu ili više posuda, a slijedećeg jutra još doda i prva jutarnja mokraća. Posude (najprikladnije su plastične boce) moraju biti prethodno dobro oprane, a sakupljenu mokraću potrebno je čuvati na hladnom mjestu.

Za analizu mokraćne kiseline ili amonijaka u mokraći potrebno je od laboratorijskog osoblja zatražiti konzervans koji se ulijeva u posude za skupljanje mokraće. Za pretragu porfirina u toku sakupljanja potrebno je mokraću zaštititi od svjetla oblaganjem posuda crnim papirom ili aluminijskom folijom.

KRVUzimanje krvi iz prsta
Preporuča se uzimanje krvi iz prstenjaka lijeve ruke (ljevacima iz desne), a djeci iz srednjeg prsta. Prethodno dobro zagrijati ruke zbog bolje prokrvljenosti.
Snažnim i kratkim ubodom lancete ili lancetara na prethodno dezinficiranu površinu potekne prva kap krvi koja se obriše, a zatim se skupljaju slijedeće nadolazeće kapi.


Uzimanje venske krvi
Za uzimanje krvi koriste se jednokratne sterilne igle i epruvete s podtlakom. Bolesnik oslobađa jednu ruku, stisne šaku, a podvezivanje omogućuje lakši pristup veni. Nakon završenog vađenja krvi važno je da bolesnik drži ruku ispruženu 5 minuta i drugom rukom pritisne jastučić vate na mjesto uboda.
 1. prosinca 2005. Uredili:
dr. sc. Nataša Antoljak, dr. med.


Autori:
Klinički zavod za kemiju KLINIČKE BOLNICE "SESTRE MILOSRDNICE


Objavila: dr. sc. Nataša Antoljak, dr. med.

Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

ODGOVORI NA UPITE


 VIJESTI


  Pitanje o krvnom tlaku

  Streptococcus agalactiae


 EDUKATIVNI čLANCI


  Simptomi spolno penosivih bolesti

  Ginekološki pregled i spolno prenosive bolesti

  Priprema za laboratorijske pretrage

  PAPA test

  Propolis

  Pšenične klice

  Celijakija

  Sena - čaj od sene

  Grlo, anksioznost

  Kostobolja-giht

  Bazalna temperatura

  Upalna bolest crijeva-Crohn i ulcerozni kolitis

  Upala "slijepog crijeva" - crvuljka

  Liječenje hernie

  Seboroični dermatitis

  Plodni i neplodni dani

  Neplodnost

  Sindrom karpalnog tunela

  Genitalni herpes

  Teškoće gutanja ili disfagija

  Vazektomija

  Upala jajnika

  Psudomonas aeruginosa

  Svrbež

  Rosacea

  Staphylococcus aureus

  Kolesterol

  Tonsillopharyngitis ac. - akutna upala krajnika

  Fulminantna meningokokna sepsa

  Sistematski pregledi - II

  Liječnički pregled za padobrance

  Sistematski pregledi - I

  Infekciozna mononukleoza

  Ozebline - smrzotine

  Depresija

  Meningokokna sepsa

  Periventrikularna hipoksija i opistotonus

  HPV - Humani Papiloma Virus

  Koriokarcinom - Choriocarcinoma

  Condyloma acuminatum

  Poliomiozitis ili dermatomiozitis

  Medicinska hipnoza

  Hemeroidi

  Kreatin kinaza (CK)

  Opadanje kose u dobi od 23 godine te njeno prorjeđivanje

  Alergija na nikal

  Downov sindrom

  Citomegalovirus (CMV)

  Aktinomikoza - Actinomycosis

  Premenstrualni sindrom - PMS

Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.