Tražilica:Nedjelja, 26. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Pravilna prehrana - Pravilna prehrana zadovoljava potrebe organizma za energijom i potrebnom količinom prehrambenih i zaštitnih tvari koje su neophodne za održavanje fizioloških funkcija organizma i zdravlja. Hranom se osigurava unos tvari nužnih za izgradnju tkiva (bjelančevine, željezo, kalcij), energija za metabolizam i tjelesnu aktivnost (masti i ugljikohidrati) te nutrijenti potrebni za fiziološke funkcije organizma (vitamini i minerali). Saznajte ovdje kako se hraniti pravilno radi očuvanja vašeg zdravlja!

 Nezarazne upalne bolesti crijeva i prehrana
Namirnice kod Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa
Namirnice i kronične upalne bolesti crijeva
Što skuhati bolesniku s upalnom bolešću crijeva?
Tjedni jelovnik kod kroničnih upalnih bolesti crijeva

Nezarazne upalne bolesti crijeva i prehrana

Ulcerozni kolitis, Crohnova bolest i nedeterminirani kolitis su idiopatske kronične upalne bolesti probavnog sustava, čiji točan uzrok nije poznat, iako se u podlozi njihovog nastanka nalaze genetski i okolišni čimbenici koji dovode do složenih imunoloških reakcija u sluznici probavnog sustava. Iskustvo kliničara i samih bolesnika, kao i spoznaje na području nutricionizma, sve više ističu važnost pravilne prehrane u liječenju ovih psihički i fizički nerijetko vrlo iscrpljujućih bolesti.

Idiopatske kronične bolesti probavnog sustava obilježene su opetovanim upalama različtih dijelova probavnog sustava koje su, ovisno o zahvaćenom odsječku probavnog sustava te izraženosti i trajanju upale, popraćane raznolikim tegobama. U ovu skupinu bolesti ubrajaju se ulcerozni kolitis, Crohnova bolest i nedeterminirani kolitis. Ulcerozni kolitis zahvaća debelo i završno crijevo, a Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji odsječak probavnog sustava od usta do anusa. U oko 10% bolesnika s upalnom bolest crijeva upalne promjene se ne mogu svrstati ni u ulcerozni kolitis niti u Crohnovu bolest, pa se za takvo stanje rabi naziv nedeterminirani kolitis.

Dijetoterapija u bolesnika s upalnim bolestima crijeva ima važnu ulogu u nadoknadi povećane energetske potrošnje, sprječavanju prekomjerne razgradnje tkiva i sprječavanju i nadoknadi gubitka bjelančevina uslijed narušene cjelovitosti crijeva i gubitka crijevnih funkcija. Pravilna prehrana je osobito važna u bolesnika s teškim oblikom bolesti u kojih se zbog predstojećeg operacijskog liječenja očekuje više od sedam dana gladovanja, te u djece kako bi se unatoč bolesti održao neometan rast i razvoj. Enteralna prehrana je prirodan način prehrane uzimanjem hrane na usta i uz dodatak probiotika, prebiotika, vitamina i minerala te lako probavljivih bjelančevina i masti, te kao takva predstavlja najjednostavniji način prehrane s visokom učinkovitošću i s najmanje komplikacija.

Pristup pacijentu s navedenim bolestima je individualan, budući da nekim bolesnicima pojedine namirnice odgovaraju, dok ih drugi ne podnose. Oboljela osoba se mora aktivno uključiti u odabiru vrste hrane tako da prati koje joj namirnice odgovaraju, a koje ne. Hranu bi trebalo birati prema vlastitim tjelesnim reakcijama tj. namirnice koje uzrokuju pogoršanje bolesti treba eliminirati iz prehrane.

Potrebno je pridržavati se slijedećih preporuka i savjeta:

•Hranu treba uzimati u više manjih obroka, svaka 3-4 sata

•Izbaciti masna, pržena i pohana jela


•Smanjiti unos jednostavnih ugljikohidrata (rafinirani šećer)

Bijeli šećer i njegovi proizvodi pogoršavaju bolest


•Izbjegavati voće s visokom udjelom šećera (ananas, grožđe, lubenica, suho voće)
•Izbjegavati namirnice s velikim udjelom vlakana (mekinje, raž, kelj, poriluk i sl.), jer vlakna mogu biti uzrokom grčeva, plinova i proljeva
•Smanjiti unos mlijeka, a povećati unos fermentiranih mliječnih proizvoda
•Piti dovoljno tekućine (najmanje 8 čaša dnevno)
•Izbaciti alkohol, gazirane napitke, kavu i cigarete

Napomena:
Kada je postignuta remisija i dalje treba nastaviti sa dijetoterapijom. U protivnom dolazi do povratka i pogoršanja bolesti!

Hrana koja može pogoršati kolitis

•Oštri začini (papar, ljuta paprika, čili, curry, senf)
•Natrijev glutamat (Vegeta)
•Sorbitol (neke žvakaće gume i bomboni)
•Čokolada i kakao
•Kava
•Mlijeko
•Gazirana pića i zaslađeni voćni sokovi

Hrana koja može ublažiti kolitis :
•Probiotici i prebiotici (bioaktiv LGG)
•Riba i riblja juha
•Sluzave juhe od žitarica (riža, zob, ječam)
•Čajevi (kamilica, metvica...).Ljekovito bilje
Preporučuju se čajevi od ljekovitog bilja koji sadrže tanine i tvari koje smiruju upalu. Tanin djeluje na sluznicu probavnih organa i čini je otpornijom. Količina tanina u čaju ovisi o vrsti čaja, ali i o dužini kuhanja. Čajevi se mogu pripremiti od kamilice, metvice, stolisnika, matičnjaka, kupinovog, dunjinog lista i ploda borovnice.
Napomena: čaj od kamilice nikako ne kuhati, već ga samo preliti kipućom vodom. Samo na taj način zadrži sve ljekovite sastojke.

Čaj od kupinova lista
Četvrt litre kipuće vode preliti preko 3g isjeckanog lista kupine, poklopiti, te nakon 15 minuta procijediti i blago zasladiti.

Čaj od suhih borovnica
1 žlicu suhih borovnica potopiti u litri hladne vode. Procijediti, zaliti borovnice s četvrt litre kipuće vode i ostaviti poklopljeno 10 minuta, te potom procijediti i blago zasladiti.

Dopune u prehrani

Gotovi industrijski pripravci
Zbog učestalih stolica, mučnine i oslabljenog apetita, ponekad je vrlo teško nadoknaditi izgubljene nutrijente (ugljikohidrate, bjelančevine i masti). U takvim slučajevima preporučuju se gotovi industrijski pripravci tj. elementarna prehrana, čija se količina određuje s obzirom na individualne potrebe svakog bolesnika.
U navedenim pripravcima prijeko potrebni nutrijenti nalaze se u potpuno razgrađenoj formi, te su pokazali da uspješno korigiraju malnutriciju i specifične nutritivne deficite.

Vitamini i minerali
Kod svih oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa prisutan je deficit vitamina i minerala. Lijekovi koji se najčešće koriste za liječenje upalnih bolesti crijeva također smanjuju njihovu apsorpciju, stoga je suplementacija od izuzetne važnosti.
Posebno se javlja deficit vitamina A, C i E čije antioksidativno djelovanje štiti sluznicu. Manjak vitamina D jedan je od najčešćih nedostataka u oboljelih.
Da bi se spriječila anemija, potreban je vitamin B12, a uočen je i deficit vitamina K koji je od vitalne važnosti za zdravlje crijeva.
Posebno je važna suplementacija folne kiseline jer se u prehrani ne koristi svježe voće i povrće, a deficit folne kiseline može povećati rizik od kancerogenih oboljenja crijeva.
Kada je riječ o mineralima, treba nadoknaditi kalcij, magnezij, cink i selen. Kalcij i magnezij su neophodni za zdravlje kostiju, selen je snažan antioksidans, a cink je potreban za zacjeljivanje rana. Deficit cinka može izazvati razvoj fistula kod oboljelih od Crohnove bolesti.
Potrebna je i nadoknada aminokiseline glutamina, toliko važnog za pravilan rad crijeva da se nerijetko naziva “čimbenikom” crijevne propusnosti, jer obnavlja sluznicu debelog crijeva. 15. veljače 2006. Uredili:
Zrinka Laido, dr. med.


Autori:
"Dijetoterapija
upalnih bolesti crijeva upalnih bolesti crijeva - Crohnova bolest i ulcerozni kolitis"
Priručnik za pacijente
KB Dubrava
Odjel Prehrane


Objavila: Goranka Petrović, dr. med.
 Nezarazne upalne bolesti crijeva i prehrana
Namirnice kod Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa
Namirnice i kronične upalne bolesti crijeva
Što skuhati bolesniku s upalnom bolešću crijeva?
Tjedni jelovnik kod kroničnih upalnih bolesti crijeva


Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

PRAVILNA PREHRANA


 VIJESTI


  Zašto jedemo ono što jedemo?


 EDUKATIVNI čLANCI


  Kako se pravilno hraniti za vrijeme blagdana

  Sporije jedenje utječe na smanjenje unosa kalorija

  Kako se pravilno hraniti i piti tijekom putovanja

  Nezarazne upalne bolesti crijeva i prehrana

  Parkinsonova bolest - kako živjeti s Parkinsonovom bolešću?

  Hrana i fitonutrijenti

  Tajne mediteranske prehrane

  Trans masne kiseline? Osvrt European Food Safety Authority

  Ortoreksija nervosa

  Vodite računa o tjelesnoj težini

  Prehrambene smjernice za odrasle

  Prehrambene smjernice za djecu ARHIVA


  Svjetski tjedan promicanja dojenja (01. – 07. 08.)

  Hrvatska prehrambena politika

  Pravilnom prehranom spriječite slabokrvnost...

  Upoznajte ugljikohidrate...

  Masti - pazite na umjerenost!

  Saznajte nešto i o bjelančevinama...Linkovi:
Prehrambeni aditiviNapomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.