Tražilica:Nedjelja, 26. travnja 2015.  
Djeca
Mladi
Studenti
Odrasli
Osobe starije dobi
Osobe s invaliditetom
Zdravstveni djelatnici
Nezarazne bolesti - Kronične nezarazne bolesti obilježava dugotrajni tijek, često su doživotne, mogu smanjiti kvalitetu života, dovesti do invalidnosti i prijevremene smrtnosti te značajno opterećuju zdravstvene fondove. Demografski trendovi s rastućim brojem starijih osoba i suvremeni način života obilježen mehanizacijom, automatizacijom radnih procesa i kompjuterizacijom, sa sve manje fizičkih opterećenja na radnom mjestu, sedentarni način života, izloženost stresu i po zdravlje štetne životne navike pridonijeli su posljednjih desetljeća značajnom porastu kroničnih nezaraznih bolesti. Na ovim stranicama možete naći informacije o kroničnim bolestima, te savjete za sprječavanje i rano otkrivanje najčešćih kroničnih bolesti.

Hipotireoza - uzroci, znakovi i simptomi, liječenje

Stanje nedovoljnog stvaranja hormona štitnjače zove se hipotireoza. Najčešći uzrok hipotireoze je kronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tiroiditis), te u odgovarajućim zemljopisnim područjima nedostatna količina joda u prehrani. Ostali uzroci obuhvaćaju liječenje hipertireoze kirurškim putem ili radioaktivnim jodom. U rodilištima se radi skrining novorođenčadi na kongenitalnu hipotireozu, kako bi se pravovremeno spriječio razvoj teške mentalne retardacije i zastoj u razvoju i rastu.

Uzrok
Hipotireoza je stanje nedovoljnog lučenja hormona štitnjače. Najčešći uzrok primarne hipotireoze je nedostatak joda u prehrani (endemska gušavost), dok je u neendemskim područjima većina hipotireoza uzrokovana kroničnim autoimunim upalnim procesom (Hashimotov tiroiditis). U Hashimotovom tiroiditisu imunološki sustav prepoznaje vlastite strukture (tiroidna peroksidaza, a rjeđe tireoglobulin) kao tuđe i na njih reagira stvaranjem protutijela. Ostali uzroci hipotireoze su kirurško uklanjanje štitnjače (subtotalna ili totalna tireoidektomija), liječenje hipertireoze radioaktivnim jodom (unutarnje zračenje), vanjsko zračenje štitnjače (npr. zbog tumora), defekt u proizvodnji hormona štitnjače (poremećaj organifikacije jodida), zamjena tkiva štitnjače tumorskim tkivom (limfom), uporaba lijekova poput litija ili interferona. Uzroci sekundarne odnosno tercijarne hipotireoze su bolesti hipofize (manje od 5% svih hipotireoza) odnosno hipotalamusa.

Klinička slika
Simptomi kod osoba s hipotireozom razvijaju se postupno i često su nespecifični. Budući su sve stanice u tijelu zahvaćene nedostatkom hormona štitnjače, prisutni su simptomi i znakovi koji potječu iz različitih organa i organskih sustava:
•koža je suha i perutava, sklona upalnim poremećajima (akne, impetigo, ekcemi, erizipel i sl.), te svrbežu (naročito zimi);
•zadržavanje tekućine u tkivima: žućkasti miksedem kože, podbuhlo lice, otok kapaka, uvećan jezik, glas postaje dublji, češće grlobolje, poremećaj sluha, oticanje potkoljenica (pretibijalni edemi);
•kosa je tanka, kosa opada i prorjeđuje se, pojava ćelavosti;
•kroničan umor i iscrpljenost je jedan od najčešćih simptoma (oboljele osobe često se žale da su iscrpljene, iako dovoljno i dobro spavaju, te ne postoji neki očiti razlog zbog kojeg bi se trebale tako osjećati), osjećaj iscrpljenosti dodatno stvara napetost i razdražljivost.
•psihomotorna usporenost, nesposobnost koncentracije i zaboravljivost; mogući različiti poremećaji raspoloženja, od razdražljivosti, poremećaja spavanja (pretjerana pospanost i spavanje), depresije, pa do pravih psihotičnih simptoma (deluzije, halucinacije, paranoja) zbog kojih osoba s hipotireozom može zabunom završiti čak i na psihijatriji.
•usporen metabolizam koji se očituje smanjenom potrošnjom kisika u tkivima i smanjenom aktivnošću oksidacijskih enzima; niža bazalna tjelesna temperatura i nepodnošenje hladnoće; smanjeno znojenje; usporen rad srca (bradikardija); povećana razine kolesterola, LDL i triglecirida u krvi; tjelesna težina povećana ili bez promjena; apetit smanjen ili normalan; stalnom umoru pridonosi i često prisutna anemija unatoč dostatnoj količini željeza i vitamina (normokromna, normocitna anemija).
•pojava gušavosti;
•povišen krvni tlak;
•opstipacija;
•poremećaji menstrualnog ciklusa, najčešće u obliku nepravilnih, obilnih krvarenja (menoragija);
•neplodnost;
•mišićna slabost, grčevi, bolovi u mišićima i zglobovima, ponekad nestabilnost hoda (ataksija);
•usporeno cijeljenje, pa tako manjim porezotinama i ranicama koje inače gotovo ne bi ni primjetili, treba više vremena da zacijele.

Dijagnostika
Sumnja na hipotireozu postavlja se na temelju postojećih znakova i simptoma, a u postavljanju dijagnoze važno je otkriti na kojoj razini se nalazi osnovni poremećaj. Stoga je temeljni test određivanje TSH u serumu. U primarnoj hipotireozi razina TSH je povećana, dok je kod sekundarne hipotireoze obično smanjena, iako može biti i normalna (što je neprimjereno niskim koncentracijama hormona štitne žlijezde).
Dodatni testovi koji se koriste:
•određivanje slobodnog T4 (fT4) u serumu,
•određivanje autoantitijela štitnjače, autoantitijela protiv tiroidne peroksidaze (TPO) odnosno protiv tireoglobulina (Tg),
•scintigrafija i/ili ultrazvuk štitnjače.

Liječenje
Liječenje hipotireoza sastoji se u nadoknadi hormona koji nedostaje uzimanjem hormona u obliku tableta. U tu svrhu daju se sintetski hormoni, kao što je levotiroksin, čija doza se mora postupno individualno prilagoditi. Cilj je postići i održavati TSH unutar normalnog raspona vrijednosti. Jednom kada se to postigne, osobu treba redovito kontrolirati, svakih šest mjeseci, a potom jednom godišnje.
Apsorpcija levotiroksina ovisi o mogućnosti apsorpcije u probavnom sustavu i o dobi osobe. Budući levotiroksin ima uzak terapijski raspon, male razlike u apsorpciji mogu rezultirati subkliničkom ili kliničkom hipotireozom ili hipertireozom. Idealno je uzeti lijek nakon ustajanja, najmanje 30 minuta prije jela, kako hrana ne bi poremetila aposrpciju hormona. Na njegovu postignutu koncentraciju u krvi mogu utjecati i određeni lijekovi, poput kolestiramina, željezo-sulfata, sukralfata, kalcija, nekih antacida koji sadrže aluminijev hidroksid, te antikonvulzivnih lijekova . Višak tiroidnih hormona može uzrokovati smanjenje gustoće kosti kod žena u postmenopauzi, te neželjene učinke na srcu.

Subklinička hipotireoza je asimptomatsko stanje karakterizirano povišenom razinom TSH u krvi, dok su vrijednosti T4 i T3 unutar normalnog raspona. To je relativno često stanje, sa prevalencijom između 1% i 10% odrasle populacije, te povećanom učestalošću kod žena, osoba u starijoj životnoj dobi, te kod osoba sa povećanim unosom joda kroz prehranu. O tome treba li liječiti svako stanje subkliničke hipotireoze, još uvijek nema usaglašenih stavova, te se svakom slučaju pristupa individualno, uzimajući u obzir i druge okolnosti ( postojanje guše, pozitivna TPO autoantijela i slično). 31. siječnja 2006. Uredili:
Goranka Petrović, dr. med.


Objavila: Goranka Petrović, dr. med.

Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: NASLOVNICA

NEZARAZNE BOLESTI

 ≡ MENTALNO ZDRAVLJE
 ≡ ZDRAVO SRCE
 ≡ ZLOćUDNE BOLESTI
 ≡ OSOBE S INVALIDITETOM
 ≡ ŠEćERNA BOLEST


 VIJESTI


  Humanitarna akcija škole u bolnici

  PRESTANI PUŠITI I POBIJEDI!

  Konferencija - Zdravstveni djelatnici i suzbijanje pušenja

  Svjetski dan nepušenja – 31. svibnja 2005.

  Hipertenzija – bolest povišenog krvnog tlaka!

  Svjetski dan Alzheimerove bolesti

  Sigurno na put!

  Dobitnici nagrada "Prestani pušiti i pobijedi"

  Novosti u liječenju kralježnice, koljena, kukova i ramena


 EDUKATIVNI čLANCI


  Pušači moraju poštivati prava nepušača

  Hipotireoza - uzroci, znakovi i simptomi, liječenje

  Štitnjača - uloga i poremećaji

  Hipertireoza - što je, kako se prepoznaje i dijagnosticira

  Kronična opstrukcijska plućna bolest

  Pušenje - čimbenik rizika za zdravlje

  Čuvajte leđa, imate samo jedna

  Stopala su oslonac cijelog tijela – čuvajte ih !

  Osteoporoza

  Kronične nezarazne bolesti

  Ozljede uzrokovane prometnim nesrećama

Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.