Tražilica:



Nedjelja, 26. listopada 2014.  








Djeca




Mladi




Studenti




Odrasli




Osobe starije dobi




Osobe s invaliditetom




Zdravstveni djelatnici








Hrana -

Jod i zdravlje

Jodiranje soli čuva mentalno zdravlje dojenčadi i sprječava pojavu gušavosti kod ljudi.

Povezanost elementa joda i zdravlja je odavno poznata. U Hrvatskoj se već više od četrdeset godina provodi jodiranje soli u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja dojenčadi i sprječavanja pojave gušavosti u odraslih.

No, s vremena na vrijeme se problem ponovo otkriva i stavlja kao prioritet u rješavanju. Tako je britanski University od Dundee na temelju istraživanja utvrdio da 40 % žena u drugom stanju ne unosi niti polovicu potrebnog joda u organizam. Jasno je da je takvo stanje podignuto na razinu nacionalne opasnosti te se traži da proizvođači soli jodiraju svoj proizvod.

Također je objavljeno da su istraživači u Španjolskoj kao i u Italiji utvrdili manji stupanj inteligencije kod školske djece čija prehrana ne sadrže dovoljno joda. No dok za njih još ima lijeka, kod nerođene djece te promjene su ireverzibilne, pa je tim prije važan unos joda kroz prehranu majke.

Stanje u Hrvatskoj je u tom pogledu mnogo bolje. Uz dugogodišnje zakonsko uređenje jodiranja soli iz bilo kojih izvora, kao i stalno praćenje stanja unosa joda kod tek rođene djece kao i kod školaraca, može se reći da je smanjen rizik od posljedica jodne deficijencije.

Stalne kontrole joda u soli, prisiljavaju proizvođače, ali i uvoznike na poštivanje propisa. Ipak malo čudi da je takav problem mogao biti uopće prisutan u zakonodavno i zdravstveno uređenim zemljama EU.

Važno je još napomenuti da tijekom stajanja dolazi do sublimacije, smanjenja količine joda u soli pa je potrebno paziti na rok proizvodnje.
Europsko zakonodavstvo ne traži da se istakne rok trajanja za sol pa je i to razlog da jodirane soli ako se predugo drže na skladištu, dolaze do potrošača s već smanjenom količinom joda.



 10. studenog 2006. Autori:
mr.sc. Marijan Katalenić ,dipl. ing.
Voditelj odjela za zdravstvenu ispravnost hrane


Objavila: Andreja Barišin, dr. med.





Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: HRANA I ZDRAVLJE

HRANA


 VIJESTI


  Nova zaštita sušenja pekarskih proizvoda

  Odabir sirovina – sigurna hrana

  Jod i zdravlje

  Izjava HZJZ povodom napisa o prehrambenim aditivima


 EDUKATIVNI čLANCI


  Zamrzavanje hrane , prednosti i pogreške

  Oznake na deklaracijama, trajnost hrane

  Sladila -par pitanja i odgovora

  Stevia rebaudiana Bertoni je ipak tu

  Smeđi šećer ili meki smeđi šećer, ima li razlike?

  Kontrola prirodnosti ginko-ekstrakta (u dodacima prehrani)

  Plijesni - mikotoksini

  Mlijeko za niži kolesterol

  Kruh koji potiče metabolizam – funkcionalni kruh

  Šafran od cvijeta do začina

  Što su kemijske tvari za rahljene?

  Ostaci genetski modificiranih sirovina u sojinim proizvodima

  Antioksidansi - protiv kisika i slobodnih radikala

  Način prehrane u ljetnim mjesecima

  Sladila

  Ginko biloba - Milenijsko drvo

  Zeleni čaj

  Rogač (Ceratonia siliqua L.)

  Češnjak - korisna namirnica

  Lan kao namirnica

  10 zlatnih pravila higijenske pripreme hrane

  Kako spriječiti trovanje hranom?



 ARHIVA


  Voćni sokovi i nektari na tržištu








Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.