Tražilica:



Četvrtak, 28. kolovoza 2014.  








Djeca




Mladi




Studenti




Odrasli




Osobe starije dobi




Osobe s invaliditetom




Zdravstveni djelatnici








Hrana -

Mlijeko za niži kolesterol

Mlijeko koje snižava sadržaj kolesterola s novim dodatkom "Benecol".

Procjenjuje se da između 60 – 80 % građana Hrvatske ima povišen kolesterol. Mnogi od njih smatraju da su zapravo granične vrijednsti za kolesterol prenisko postavljene, no znanstvena istraživanja pokazuju da je neznatan rizik za zdravlje ljudi s količinama kolesterola ispod graničnih vrijednosti. Kako to nije samo naša osobnost, pokušava se prehrambenim proizvodima utjecati na smanjenje kolesterola u krvi. Jedan od načina je deklariranje proizvoda koji ne sadrže kolesterol ili koji ga sadrže u određenim količinama što je putokaz potrošaču što će kupiti. Drugi način je proizvodnja hrane koja svojim sastavom, namjerno dodanim sastojcima, utječe na snižavanje količine kolesterola u organizmu.
Lancashire Dairies iz Velike Britanije je predstavio novi proizvod, mlijeko za snižavanje sadržaja kolesterola. Osnovni dodatak tom mlijeku je patentirani stanol ester (Benecol) koji je dobiven iz biljaka, a dodan mlijeku čini to mlijeko tipom poluobranog mlijeka.
''Benecol mlijeko je izvrsnog okusa i daje potrošaču jednostavan i prirodan način da smanji ili utječe na količinu kolesterola'' kaže izvršni direktora Lancashire Dairies, gospodin David Girdler. Preporučuju se dvije do tri čaše dnevno da se dostigne optimalna količina sastojka mlijeka koji utječe na snižavanje klesterola. Licencirani dodatak Benecol je bez okusa i mirisa, a nalazi se kao prirodni sastojak biljaka te se osim u mlijeko dodaje u još nekoliko drugih proizvoda kao što je jogurt, vrhnje za kavu i sl. No preporučene količine navedenih proizvoda koje se trebaju konzumirati da bi postigle učinak snižavanja kolesterola su ipak dozirane tako da imaju komercijalnu osnovu, što znači da je učinak vezan za potrošnju proizvoda, a potrošnja je vezana za prihod od prodaje.
Bilo bi dobro da se taj patent iskoristi i za druge proizvode, a ne samo mliječnoga tipa, jer je u interesu proizvođača da ima što zdravije potrošače koji će duže konzumirati njegove proizvode.



Ipak, mora se naglasiti da namirnica s naznakom utjecaja na metabolizam, prije nego se dopusti prodavati, mora imati i znastvene dokaze i potvrde ispitivanja da je to uistinu tako.



 7. kolovoza 2007. Autori:
mr. sc. Marijan Katalenić, dipl. ing.
Voditelj odjela za zdravstvenu ispravnost namirnica


Objavila: Andreja Barišin, dr. med.





Novo na Zdravlje.hr:

» Svjetski dan svjesnosti o virusnim hepatitisima

» Povodom 16. srpnja Svjetskog dana biciklista

» Hrvatski dan moždanog udara

» Međunarodni dan sklerodermije

» Svjetski dan tumora mozga

Povratak na: HRANA I ZDRAVLJE

HRANA


 VIJESTI


  Nova zaštita sušenja pekarskih proizvoda

  Odabir sirovina – sigurna hrana

  Jod i zdravlje

  Izjava HZJZ povodom napisa o prehrambenim aditivima


 EDUKATIVNI čLANCI


  Zamrzavanje hrane , prednosti i pogreške

  Oznake na deklaracijama, trajnost hrane

  Sladila -par pitanja i odgovora

  Stevia rebaudiana Bertoni je ipak tu

  Smeđi šećer ili meki smeđi šećer, ima li razlike?

  Kontrola prirodnosti ginko-ekstrakta (u dodacima prehrani)

  Plijesni - mikotoksini

  Mlijeko za niži kolesterol

  Kruh koji potiče metabolizam – funkcionalni kruh

  Šafran od cvijeta do začina

  Što su kemijske tvari za rahljene?

  Ostaci genetski modificiranih sirovina u sojinim proizvodima

  Antioksidansi - protiv kisika i slobodnih radikala

  Način prehrane u ljetnim mjesecima

  Sladila

  Ginko biloba - Milenijsko drvo

  Zeleni čaj

  Rogač (Ceratonia siliqua L.)

  Češnjak - korisna namirnica

  Lan kao namirnica

  10 zlatnih pravila higijenske pripreme hrane

  Kako spriječiti trovanje hranom?



 ARHIVA


  Voćni sokovi i nektari na tržištu








Napomene i upozorenja | O nama | Kontakt | Sadržaj portala | Važne pravne napomene

Zdravlje.hr , prva objava 2003.